Košer-nacionalistička mađarska vlada dodijelila je Jedinstvenoj mađarskoj židovskoj kongregaciji (EMIH) poseban status u zemlji, čime je dobila službeno priznanje „u najvišoj kategoriji.“

Vlada premijera Viktora Orbana potpisala je u Budimpešti u ponedjeljak poseban sporazum s EMIH-om, osiguravajući njenim institucijama isto financiranje dato sličnim državnim institucijama, aranžman koji je ponuđen samo malom broju vjerskih tijela, piše Hungary Today.

Sporazum su potpisali mađarski potpredsjednik vlade Zsolt Semjén i glavni rabin EMIH-a Slomó Köves.

Semjén je rekao da sve tri mađarske židovske organizacije – Savez židovskih zajednica u Mađarskoj (Mazsihisz), Mađarska autonomna ortodoksna židovska zajednica (MAOIH) i EMIH – vlada prepoznaje kao vjerske zajednice „u najvišoj kategoriji“, iako se Židovi klasificiraju kao etnička, a ne vjerska skupina.

Orbán-ova administracija 2012. godine uvela je zakon kojim je službeno priznavanje vjerskih zajednica povezano sa odobrenjem parlamenta, čime je broj priznatih zajednica smanjen za preko 90 posto, s oko 370 na samo 32.

Potpredsjednik vlade Semjén rekao je na ceremoniji potpisivanja da sporazum priznaje doprinos 15-godišnje zajednice „renesansi mađarske židovske zajednice“.

Viktor Orbán jedan je od tipičnih pro-izraelskih košer-nacionalista u Europskoj uniji, koji ističe da je anti-imigracijski stav mađarskih vlasti očigledno više usmjeren na iluzornu borbu protiv antisemitizma, nego za zaštitu samih Mađara.

Mađarski Židovi uživaju zaštitu Vlade. Također, dosljedno provodimo pro-izraelsku vanjsku politiku,“ rekao je Orbán. „Zato što smo uvjereni da postojanje židovske države nije važno samo za europske Židove, nego da je sigurnost Izraela ključno pitanje za stabilnost Europe.“

Danas je antisemitizam poprimio novi karakter: Neprijateljstvo protiv Židova i protiv Izraela u naše se društvo prenosi migracijama“, rekao je Orbán, napominjući da je antisemitizam u porastu u zapadnoj Europi, dok opada u srednjoj Europi, koja se opirala masovnoj imigraciji.

Prema riječima židovskog novinara Davida P. Goldmana, život Židova u Mađarskoj je u punom cvatu. Osim što lokalne zajednice uživaju u brojnim svečanostima, oko 100.000 Izraelaca ima dvojno mađarsko-izraelsko državljanstvo te mnogi od njih posjeduju imovinu u Mađarskoj i imaju pravo glasa.A