Još jedna „nevladina“ organizacija – „Save the Children“ – koja je aktivno pomagala u ilegalnom dovođenju tisuća imigranata u Europu pružajući „taksi usluge“ – objavila je da zaustavlja svoje djelovanje na Mediteranu.

S obzirom da su se „odlasci iz Libije usporili, a sigurnosni uvjeti pogoršali,“ organizacija je ovaj tjedan objavila kako prestaje sa „spašavanjima imigranata.

Organizacija je tijekom svojeg djelovanja pomoću broda Vos Hestia, preuzela uglavnom od krijumčara ljudi oko 10.000 imigranata koji su iz Libije pokušavali doći do Italije. Krijumčari koji su dovozili imigrante u malim brodovima i čamcima pritom su znali da će imigrante netko preuzeti, čime je i ostvarena „suradnja“ između njih i „nevladinih“ organizacija, koju su u konačnici potvrdile i talijanske vlasti.

Talijanska policija u ponedjeljak je izvršila pretres broda, kao dio opsežne istrage „nevladinih“ organizacija koja se odnosi upravo na suradnju s krijumčarima.

Početkom ove godine, talijanske vlasti zatražile su od „nevladinih“ organizacija da potpišu poseban sporazum prema kojem bi vladini službenici mogli boraviti na brodovima kako bi promatrali njihove aktivnosti.

Većina organizacija – svjesna da bi takav potez razotkrio njihove ilegalne aktivnosti – zaustavile su svoje misije, no „Save the Children“ je djelovala sve do sada.

Iz organizacije navode kako oni nisu pod istragom te da surađuju s vlastima. Međutim, dokumenti koje je u ponedjeljak pronašla policija naznačuju moguće „ilegalne aktivnosti koje su počinile treće osobe.

Do prije nekoliko mjeseci, na Mediteranu je djelovalo oko 10 ovih „nevladinih“ organizacija koje su patrolirale u blizini obala Libije, čekajući da krijumčari dovezu imigrante koje bi potom one preuzele na svoje brodove i teglile u Italiju. U tom su procesu tisuće Afrikanaca, tvrdeći da bježe od „ratova, progona i siromaštva“, plaćali ogromne svote krijumčarima kako bi ih prebacili u Europu.

Najnoviji primjer takve bizarnosti je muškarac iz Gane, sin bogatog vlasnika plantaže kakaa, koji je u travnju ove godine silovao jednu djevojku.

Šokantno: Imigrant iz Gane osuđen na 11 i pol godina zatvora zbog silovanja Njemice

Broj imigranata koji su putem Mediterana dolazili u Italiju smanjio se za više od 75 posto u usporedbi s prošlom godinom.