Konzervativna Alternativa za Njemačku (AfD) bilježi rekordne rezultate u anketama, zbog čega njemački politički i medijski establišment ne samo da pokušava objasniti taj uspon, već i daje nove argumente za zabranu stranke.

Najnovija kritika dolazi od Njemačkog instituta za ljudska prava (DIMR), koji je stranku označio “opasnom” za demokraciju. Institut tvrdi da su svi uvjeti za zabranu AfD-a prisutni u njegovom najnovijem izvješću, a institut navodi da stranka poduzima “aktivne i planirane akcije za provedbu svojih rasističkih i desničarskih ekstremističkih ciljeva”.

Kritičari su već istaknuli da DIMR zapravo financira njemačka vlada, koju predvode suparničke stranke koje imaju značajan motiv ukloniti AfD s političkog krajolika. AfD je dosegao novi rekord od 19 posto, a ankete pokazuju da bi gotovo 30 posto Nijemaca razmotrilo glasovanje za tu stranku.

Još jedan faktor dodaje dodatno gorivo kritičarima koji tvrde da je studija pristrana: autor studije, Hendrik Cremer, član je Zaklade Heinrich Böll stranke Zelenih. Stranka Zelenih dugo se zalagala za zabranu cijele stranke AfD kako bi se “zaštitila demokracija”.

U izvješću se tvrdi da AfD radi na “pomicanju granica onoga što se može reći, a time i diskursa, na takav način da dolazi do navikavanja na njegove rasističke, nacionalno-etničke pozicije – uključujući u javnoj i političkoj sferi. ” Sve u svemu, analiza kaže da stranka nastoji eliminirati jamstva sadržana u članku 1. Temeljnog zakona. Tamo stoji: “Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo. Poštivati ga i štititi obveza je svake državne vlasti.”

“Za obranu neizostavnih temelja ljudskih prava, a time i temeljnog slobodnog demokratskog poretka, od elementarne je važnosti da se u cijelom društvu i na državnoj strani poveća svijest o opasnosti koju predstavlja AfD, te da državni i politički akteri djeluju prema tome.” Ovoj se opasnosti može učinkovito suprotstaviti samo ako se druge stranke na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini nepogrešivo distanciraju od AfD-a, tvrdi se u izvješću.

List Welt piše o tome kako se raspravlja o zabrani i kako bi se ona zapravo provela: “To je trenutno jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u političkom Berlinu: uspon Alternative za Njemačku. Političari i promatrači trenutno raspravljaju o razlozima uspjeha desničarske stranke na izborima. Stoga je izvanredno vrijeme za analizu koju je u srijedu objavio Njemački institut za ljudska prava.”

Jedina institucija u Njemačkoj koja bi mogla zabraniti AfD je Ustavni sud, koji je u prošlosti zabranio samo dvije stranke, organizaciju nasljednicu NSDAP-a pod nazivom Partija socijalističkog Reicha (SRP) i Komunističku partiju Njemačke (KPD). Prema dosadašnjoj sudskoj praksi, zabrana stranke je “najoštrije oružje demokratske ustavne države protiv njezinih organiziranih neprijatelja”.

Takva bi zabrana funkcionirala na temelju argumenta da stranka “radi na eliminaciji slobodnog demokratskog osnovnog poretka kroz planiranu akciju i da je također moguće uspješno djelovanje stranke.” Prema zakonu suda, to bi bila “preventivna mjera”, a zabrana se “ne odnosi na otklanjanje opasnosti koje su se već pojavile, već na sprječavanje nastanka budućih opasnosti za temeljni slobodni demokratski poredak”.