Katar je optužen da je platio stotine ‘lažnih navijača’ da pjevaju i plešu u nizu koreografskih videa uoči Svjetskog prvenstva.

Pojavile su se snimke raznih ‘navijačkih parada’ u Dohi uoči velikog početka turnira ove nedjelje, uključujući proslave na kojima sudjeluju navijači navodno iz Engleske, Brazila, Argentine i nekoliko drugih nacija.

TikTok kanal Qatari Living, koji ima više od 400.000 pratitelja, dijeli video snimke ‘navijača’ iz različitih zemalja koji mašu zastavama i pjevaju pjesme dok šetaju Cornicheom u Dohi.

Pretpostavlja se da su navijači rano stigli u zemlju kako bi upili atmosferu u pripremama za Svjetsko prvenstvo, a isječci su uglavnom objavljeni tijekom vikenda.

No javnost je reagirala sa skepsom, a neki su optužili katarske vlasti da plaćaju radnicima migrantima, mahom iz Indije i Bangladeša, zemalja iz kojih su angažirane tisuće radnika za izgradnju stadiona i infrastrukture Svjetskog prvenstva, da se obuku u znak podrške različitim nacijama.

Vrhovni odbor Katara 2022 odbacio je tvrdnje da su navijači lažni i rekao da je ‘njihova strast prema nogometu autentična.’

‘Mora da su navijači Engleske iz Kerale u Indiji’, rekao je jedan komentar, dok su drugi istaknuli da glazbeni instrumenti u videima definitivno nisu engleski. Drugi korisnik TikToka je napisao: ‘Plaćeni glumci!’

Jedan drugi komentar je rekao: ‘Kunem se da u ovom trenutku plaćaju radnike da budu navijači. Vidio sam da podržavaju sedam različitih zemalja.’

Drugi korisnik TikToka rekao je: ‘Sve sam ih jučer vidio obučene kao navijači Brazila.’

Čini se da su isti glazbeni instrumenti i rogovi korišteni u nekoliko isječaka, što je dovelo do pitanja o legitimnosti ‘navijača’.

Glasnogovornik Vrhovnog nogometnog prvenstva rekao je za Sportsmail: ‘Navijači iz cijelog svijeta – od kojih su mnogi Katar učinili svojim domom – nedavno su pridonijeli lokalnoj atmosferi, organizirajući navijačke šetnje i parade diljem zemlje i pozdravljajući razne reprezentacije u svojim hotelima.