Nakon nedavnog skandala sa židovskom obitelji Sackler, koja je vlasnik farmacijske tvrtke Purdue Pharma, a koja je na prijevaru stvorila ovisničku krizu u SAD-u, još jedan pripadnik „odabranog naroda“ osuđen je zbog prijevare putem zdravstvene skrbi.

Ortodoksni Židov iz Miamija, Philip Esformes, osuđen je za najveću prijevaru u zdravstvu Amerike, u kojoj je ukrao više od 1,3 milijarde dolara od američkih poreznih obveznika. Istražitelji američkog Ministarstva pravosuđa opisali su ga kao „parazita.“

Oglas:

       

Prema priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa, porota je Esformesa proglasila krivim „zbog njegove uloge u najvećoj prijevari u zdravstvu s kojim su se susreo američki pravosudni sustav. Prijevara uključuje preko 1,3 milijarde dolara u lažnim potraživanjima za Medicare i Medicaid te usluge koje nisu bile pružene, niti su bile medicinski nužne ili su pak dobivene plaćanjem mita.

Nakon osmotjednog suđenja, Esformes je osuđen po jednoj točci zbog:

  • stvaranja urote kako bi prevario Sjedinjene Države,

  • po dvije točke zbog primanja mita u vezi sa saveznim programom zdravstvene skrbi,

  • po četiri točke zbog podmićivanja u vezi sa saveznim programom zdravstvene skrbi,

  • po jednoj točci zbog stvaranja urote za pranje novca,

  • po devet točaka za pranje novca,

  • po dvije točke zbog urote za podmićivanje saveznog programa i

  • po jednoj točci zbog opstruiranja pravde pred američkim okružnim sucem Robertom N. Scolom Jr. iz Južnog okruga Floride.

Termin izricanja kazne još nije određen.

Philip Esformes orkestrirao je jedan od najvećih sustava prijevare u zdravstvenoj skrbi u povijesti SAD-a, prevario je Medicare i Medicaid u iznosu od više od milijardu dolara,“ rekao je pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Brian A. Benczkowski iz kaznenog odjela Ministarstva pravosuđa.

Farmaceutska obitelj na sudu zbog poticanja liječnika na propisivanje većih doza lijeka koji uzrokuje ovisnost i smrt

Kriminalna metoda Philipa Esformesa prevarila je američki sustav zdravstvene zaštite za milijune dolara, koji bi inače osigurali kvalitetnu skrb za pacijente kojima je ona potrebna,” rekla je američka odvjetnica Ariana Fajardo Orshan iz južnog okruga Florida.

Ova masovna prijevara, izvedena u ustanovama za njegu i pomoć u našim zajednicama na jugu Floride, ugrozila je integritet našeg lokalnog zdravstvenog sustava. Philip Esformes je čovjek kojeg tjera gotovo neograničena pohlepa,“ rekla je pomoćnica specijalnog agenta FBI-ja Denise M. Stemen.

Nezakoniti put kojim je Esformes krenuo kako bi zadovoljio svoju pohlepu doveo je do potraživanja više od 800 milijuna dolara preko lažnih zahtjeva za zdravstvenu skrb, što je najveći iznos zbog kojeg je ikada netko optužen od strane Ministarstva pravosuđa,“ rekao je specijalni zastupnik Shimon R. Richmond iz Ureda američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pri Regionalnom uredu glavnog inspektora (HHS-OIG).

Na tom putu Esformes je pacijente provodio kroz svoje objekte u lošem stanju u kojem su primali neodgovarajuće ili nepotrebno liječenje, a zatim je nepropisno naplaćivao usluge od Medicarea i Medicaida,“ dodao je Richmond.

Uzevši u obzir njegovo prezrivo ponašanje, podmitio je liječnike i pravnike kako bi unaprijedio svoje kriminalno ponašanje i čak je podmitio sveučilišnog dužnosnika u zamjenu za ulazak njegovog sina na to sveučilište,“ zaključio je Richmond.

FBI uhitio 50 osoba zbog reketarenja, mita i pranja novca na koledžima i u tvrtkama. Među njima i holivudske zvijezde

Esformes je iskorištavao i ugrožavao pacijente pružanjem neadekvatne medicinske skrbi i loših uvjeta u svojim zdravstvenim ustanovama.

Prema dokazima iznesenim na suđenju, otprilike od siječnja 1998. do srpnja 2016., Esformes je vodio opsežnu urotu kroz prijevaru zdravstvene skrbi koja je uključivala mrežu pomoćnih objekata za smještaj te kvalificirane zdravstvene ustanove u njegovom vlasništvu.

Esformes je podmićivao liječnike kako bi primao pacijente u svoje objekte, a zatim bi te pacijente prebacivao kroz svoje ustanove, gdje često nisu primali odgovarajuće medicinske usluge ili su primali nepotrebne usluge, koje su zatim naplaćivane u Medicarea i Medicaida.

Esformes je svoja nedjela skrivao od vlasti tako što je podmitio zaposlenika državnog regulatornog ureda u Floridi kako bi ga ovaj unaprijed obavijestio o iznenadnim inspekcijama koje su planirane za njegove objekte.

Svoj nezakonito stečeni profit Esformes je koristio za kupnju raznih ekstravagantnih stvari poput luksuznih automobila ili pak sata od 360.000 dolara.

Esformes je također iskoristio ovaj novac za podmićivanje trenera košarke na Sveučilištu u Pennsylvaniji u zamjenu za njegovu pomoć u primanju njegovog sina na sveučilište. Dokazi su pokazali da je Esformes imao osobne koristi od prijevare te je dobio više od 37 milijuna dolara.

Miami Herald je izvijestio da je Esformesov skupo plaćeni odvjetnički tim također pozvao skupinu svjedoka na suđenje. Među njima su bile medicinske sestre, terapeuti i administratori koji su radili za njega. Oni su svjedočili o njegovom praktičnom stilu upravljanja, velikodušnosti vremena i novca i predanosti obitelji i židovskoj vjeri.