Oružje američke vojske prodaje se na slobodno na afganistanskim tržnicama

Foto: Al Jazeera

Izvješće New York Timesa otkrilo je da se ne samo oružje poput pištolja i vojnih jurišnih pušaka pojavljuje u prodavaonicama oružja u većim gradovima poput Kabula i Kandahara, već i komunikacijska oprema, pa čak i granate i naočale za noćno osmatranje, zajedno s dovoljno streljiva. Američki vojni predmeti izvorno su dostavljeni afganistanskim snagama sigurnosti u okviru američkog programa obuke i pomoći koji je američke porezne obveznike koštao više od 83 milijarde dolara kroz dva desetljeća rata, naglašava se u izvješću.

U izvješću NY Timesa primijećeno je da će američki karabini M4 koštati oko 4.000 dolara, a najmanje 1.200 dolara za pištolje Beretta M9, ​​dok će drugi pištolji koje isporučuje NATO uobičajeni među afganistanskim policijskim snagama koštati oko 350 dolara. Mnoge od njih stekli su lokalni trgovci oružjem dok su talibani osvajali teritorij tijekom brzog odlaska Amerikanaca. Očajni afganistanski vojnici koji nisu bili plaćeni zaradili bi daleko više od mjesec dana plaće tako što su u suštini zalagati svoje oružje lokalnim trgovcima.

Raketni bacači granata ruske proizvodnje također se pojavljuju u lokalnim prodavaonicama oružja, za oko 1.100 dolara, a puške kalašnjikov koštaju u prosjeku 900 dolara.

Jedan vlasnik trgovine u južnom gradu Kandaharu rekao je za Times: „Oružje američke proizvodnje jako je traženo, jer radi vrlo dobro i ljudi ga znaju koristiti“. Drugi trgovac je rekao:

Nekad smo radili kao mobilni tim“, rekao je. „Susreli bismo se s mnogim vladinim vojnicima i časnicima kako bismo od njih kupili oružje. Nakon toga odnijeli bismo to oružje talibanima i prodali ga njima ili bilo kome tko bi nam dao dobru cijenu.“

Nadalje, Times objavljuje pojedinosti da je treći trgovac oružjem u Kandaharu, koji je tražio da se ne identificira jer su ga talibani upozorili da ne razgovara s medijima, rekao da su trgovci prodavali čak i protuzračno oružje.