Orwellov „novogovor” postaje stvarnost europskih institucija

Svakim danom sve više i više napredujemo, a jedino što ne znamo biva krećemo li se u pravom smjeru. Novogovor je govor koji George Orwell izmišlja za svoju knjigu 1984, a ujedno i govor koji na neki način postaje službeni riječnik Europske Unije.

O novogovoru George Orwell u svojoj knjizi piše:

Do 2050 godine, a vjerojatno i ranije starogovor će nestati. Sva stara literatura će biti uništena. Shakespeare, Milton, Byron će postojati samo u novogovor verzijama koje se neće samo promijeniti u nešto drugačije, nego će se nalaziti u potpunoj suprotnosti s onim što su bili. Čak će se i literatura Partije promjeniti! Čak će se i slogani promjeniti! Kako ćeš moći imati slogane ‘Sloboda je ropstvo’ kada je koncept slobode ukinut? Cijela atmosfera će biti drugačija. U stvarnosti misao će biti drugačija od one kakvu danas razumijemo…

Jedan od glavnih slogana novogovora glasi „Rat je mir” u skladu s politikom da se ministarstvo mira bavi vođenjem rata. To je pisano u knjizi 1984 iz 1949. godine, a realnost ju dostiže 2022.!?

Ona ju tada dostiže pošto je Europska unija osnovala Europsku mirovnu instituciju (European peace facility). Riječ je o instituciji koja se bori za mir tako da kupuje oružje i šalje ga u rat.

Praktički od početka ruske invazije na Ukrajinu Europska unija ju naoružava putem European peace facility. Prva odluka je po ovom pitanju bila donesena u trećem tjednu rata, a nakon toga ona biva samo nastavljena.

Ovdje ćemo samo još navesti odluku od 5. svibnja 2023. godine. Tada je Europsko vijeće/Europsko predsjedništvo donijelo odluku da pošalje milijardu eura vrijednu vojnu opremu Ukrajini. Kao što pretpostavljate ta vojna oprema je poslana putem European Peace Facility, bez da su eurokrati u svojoj odluci uvidjeli ikakvu ironiju.

Ako se pomaknemo iz rata i počnemo baviti slobodom medija otkrivamo identičnu stvar. Službena priča nam tako glasi da Europski zakon o slobodi medija donosi više slobode medijima. Riječ je o zakonu koji stvara zakonske okvire za veću kulturnu raznolikost, slobodu i neovisnost medija u Europi.

Da ne bi bilo nesporazuma red je naglasiti da smo citirali službenu poziciju Europske Pučke stranke o ovom zakonu. Riječ je u stranci među čije članove spada i HDZ.

Za razliku od njihovog političkog oduševljenja europski mediji su se usprotivili ovom zakonu. Po njihovim riječima „Zahvaljujući ovom zakonu medijski regulatori (čitaj država) se sada mogu uplitati u rad slobodnih medija dok su izdavači odsječeni od svojih publikacija”.

Na te riječi predstavnika medija Europska komisija odgovara: „Za one koji tvrde da EU ne bi trebala regulirati medije mi imamo poruku; mi vjerujemo u suprotno. Mi trebamo imati dobre zakone”. To direktno govori da Europski zakon o slobodi medija pravno regulira, odnosno kontrolira medije, znači ukida njihovu slobodu.

Sve u svemu Europski mirovni institut se bavi kupovinom i slanjem oružja u rat, a Europska sloboda medija zakonski kontrolira medije. Slažete li se da je riječ o novogovoru koji se puno ne razlikuje od dvomisli?

Autor: Robert Jurčić

Ostale članke ovog autora možete pronaći na portalu Hladna istina