Organizacija za sigurnost i suradnju Europe (OSCE) objavila je izvještaj u kojem žestoko kritizira švedski izborni sustav ističući prije svega problem neanonimnosti, nestajanja glasačkih listića te način na koji sindikati financiraju Socijaldemokrate.

Izvještaj koji objavljen u srijedu osvrt je na prošle parlamentarne i lokalne izbore održane u rujnu. OSCE-ovi promatrači pritom su zabilježili niz „nedemokratskih“ aspekata bizarnog švedskog izbornog sustava.

Danski delegat Michael Aastrup Jensen, koji je motrio izbore i u nekim zemljama istočne Europe, ostao je u šoku onim što je vidio u Švedskoj: „Tijekom svekolikih promatranjima kojima sam prisustvovao, nikad nisam vidio ništa približno nedemokratski kao što je švedski izborni sustav,“ rekao je za portal Berlingske.

OSCE-ov izvještaj navodi da „u praksi, glasački listići se postavljaju na stol ili štand, često na očigled drugih glasača i osoblja koji se nalaze na glasačkom mjestu, što može ugroziti tajnost glasanja.

Kada vidite kako funkcionira glasanje u „naprednoj“ Švedskoj, rezultati izbora vam neće biti čudni

Iz tog razloga predlaže se uvođenje mjera kako bi se osigurala anonimnost ili tajnost glasanja.

S druge strane, OSCE je zabilježio i da su glasački listići nedostajali na nekim glasačkim mjestima, posebice kad su u pitanju stranke poput kvazi-desničarskih Švedskih Demokrata ili nacionalsocijalističkog Nordijskog Pokreta Otpora.

Tu je i problem Švedskog trgovačkog sindikata (LO). OSCE je kritizirao LO zbog činjenice da ta organizacija financira isključivo Socijaldemokratsku stranku, unatoč tome što članovi sindikata zasigurno imaju različita politička stajališta.

Bilo kako bilo, niti više od dva mjeseca nakon očigledno neregularnih izbora, Švedska još nema oformljenu vladu zbog prividno ideoloških neslaganja koalicija i stranaka unutar samih koalicija. Poneki glasovi sugeriraju kako bi se izbori mogli i ponoviti.