U nedjelju je bjelorusko Ministarstvo obrane najavilo isporuku protuzračnih raketnih sustava S-400 iz Rusije, a ministarstvo je objavilo fotografije i video željezničkog prijevoza opreme.

“Bjelorusija nastavlja svoje akcije usmjerene na širenje borbenog potencijala vojnih formacija, uključujući opremanje oružanih snaga modernim oružjem”, napisalo je ministarstvo u priopćenju.

“Protuzračni raketni sustav S-400 ozbiljno je sredstvo za osiguranje sigurnosti Bjelorusije i mirnog rada njezinih građana”, rekao je pukovnik Andrej Lukjanovič, zapovjednik bjeloruskih snaga protuzračne obrane.

Ministarstvo nije otkrilo konkretnu lokaciju na kojoj će biti stacionirani moderni sustavi S-400. Međutim, pisalo je da će “u bliskoj budućnosti postrojba preuzeti borbenu dužnost”.

Bjeloruski vojnici prošli su obuku u Rusiji kako bi se upoznali sa sustavom.

Prateći kretanje bjeloruskih trupa, portal “Belarus Hajun” otkrio je da su sustavi S-400 raspoređeni u vojnoj jedinici smještenoj u Novokolosovu, središnjoj regiji Bjelorusije.

Dizajnirani za potrebe protuzračne obrane, sustavi S-400 službeno su sposobni gađati objekte udaljene do 400 kilometara. Međutim, poznato je da je u Ukrajini ruska vojska koristila slično oružje, uključujući stariji S-300, za gađanje kopnenih ciljeva.

Ministri obrane Rusije i Bjelorusije, Sergej Šojgu i Viktor Khrenjin, potpisali su u četvrtak dokumente koji određuju procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u posebnom skladištu u Bjelorusiji. Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko zalagao se za raspoređivanje takvog oružja.

Šef ruskog ministarstva obrane je na konferenciji za novinare govorio o, kako je rekao, “neobjavljenom ratu” koji Zapad vodi protiv Rusije i Bjelorusije.