Poznati svjetski „znanstvenik“ i plagijator Albert Einstein bio je, ni manje ni više, ksenofob i rasist. To su pokazali njegovi dnevnici koji su po prvi put objavljeni na engleskom jeziku.

Einstein je između listopada 1922. i ožujka 1923. putovao po Aziji i Bliskom istoku, bilježeći svoja iskustva, zapažanja i razmišljanja u osobnim dnevnicima. Među zapisima se našlo brojnih rasističkih i ksenofobnih uvreda na račun pojedinih naroda, prenosi BBC.

U periodu nastanka dnevnika, Einstein je putovao iz Španjolske na Bliski istok, a potom u Šri Lanku te na Cejlon, u Kinu i na kraju u Japan. Engleski prijevod objavilo je Sveučilište Princeton

Među „šokantnim“ komentarima našle su se brojne uvrede i omalovažavanja tamošnjih naroda, izuzev Japanaca.

Dolaskom u Port Said u Egiptu, Einstein je zapisao kako se susreo s „Levantima svih boja… kao da su ispljunuti iz pakla,“ a koji su došli na njegov brod kako bi prodavali svoju robu.

Tijekom boravka na Cejlonu, Einsten je napisao o tamošnjim ljudima: „Oni žive u velikoj prljavštini i značajnom smradu na podu, rade malo, trebaju malo.

No, u svojim komentarima najviše se obrušio na Kineze, čiju je djecu nazvao „bezdušnom i glupom.“ Dodao je i kako bi bila „šteta ako ovi Kinezi nadvladaju sve ostale rase.

U drugim dijelovima Kinu je nazvao „čudnom nacijom nalik stoci“ a Kineze „više poput automata nego ljudi“. Einstein je također zapisao kako „nema velike razlike“ između kineskih muškaraca i žena, te je postavio pitanje kako je moguće da tamošnji muškarci budu „nesposobni obraniti se od“ ženske „fatalne privlačnosti.

Einstein je po dolasku nacional-socijalista na vlast 1933. u Njemačkoj, pobjegao u SAD.

Godine 1946., u svom govoru na Sveučilištu Lincoln u Pennsylvaniji, Albert Einstein, koji je rasno gledano židovskog porijekla, opisao je rasizam kao „bolest bijelog čovjeka.

Albert Einstein – genij ili plagijator?

Osim što je bio plagijator, te pored toga što je oženio vlastitu sestričnu s kojom, na svu sreću, nije imao djece, poznati svjetski „znanstvenik“ čini se nije imao ni baš popularne stavove po pitanju rasa.

Sve u svemu, s pravom se možemo zapitati na kojim se to osnovama može veličati ili uopće spominjati Einsteina kao neku znakovitu povijesnu ličnost.