Naočale za upravljanje dronovima nazvane Orqa FPV.One trenutno slove kao najbolje na svijetu, a proizvodi ih tvrtka Capital Hook iz Osijeka.

Tvrtka se bavi istraživanjem i razvojem hardverskih proizvoda, a pažnju javnosti skrenuli su na sebe upravo spomenutim naočalama. One su tvorcima donijele i pobjedu na natjecanju Idea Knockout te su predstavljene i na sajmu CES u Las Vegasu, javlja Poslovni dnevnik.

Za proizvodnju naočala potrebna su sredstva, a tvrtka je putem crowdfunding platforme Kickstarter prikupila 1.5 milijuna kuna u samo 24 sata.

Prema riječima direktora Ivana Jelušića, ova tvrtka danas broji nešto manje od 20 stalnih i pridruženih članova, a slove kao „vodeća svjetska tvrtka u području razvoja vizijskih tehnologija za bespilotne platforme.

Jelušić ističe i suradnju s brojnim domaćim i stranim tvrtkama za koje su razvijali uređaje potrošačke elektronike, medicinske uređaje, kamere, senzore i radare.

Pored spomenutih naočala, tvrtka trenutno radi na brojnim drugim projektima među kojima se ističu nosivi medicinski uređaji poput senzora za praćenje temperature tijela, kao i razvoj mjernih uređaja za praćenje potrošnje energije, specijalizirane telemetrijske opreme za prekooceanske brodove, industrijskog robota itd.

Naočale Orqa FPV.One trenutno se koriste uglavnom za zabavu, ali Jelušić smatra da će u skoroj budućnosti imati primjenu u medicini te u zaštiti i spašavanju.