Osječki bajker Ivan Vidaković, čovjek je koji stoji iza poduzetničkog projekta proizvodnje dronova. Sudeći po izloženim projektima njegove tvrtke HexaWorx, riječ je o vrlo zanimljivim i velikim stvarima.

Vidaković je za tvrtku MeshPoint izradio dron kojim se u područjima pogođenim katastrofama u zraku 24 sata osigurava bežični internet. U međuvremenu je u suradnji s Milanom Domazetom i Davorom Sladovićem izrađen i dron koji će nositi uređaj za mjerenje razine metana u zraku, što će se koristiti za pregled polinovoda i otkrivanje mogućih oštećenja ili curenja plina, prenosi portal Novac.

Ova dva projekta izazvala su popriličan međunarodni interes. Dron predviđen za pregled plinovoda fascinirao je jednu američku kompaniju koja je željela kupiti cijelu tvrtku, ali je ta ponuda odbijena.

Izvor: Plavi ured

Za dron koji bi pružao bežični internet trenutno se zanima i UNICEF.

Zbog izglednog širenja poslova i tržišta, Vidaković planira zaposliti i šest ljudi u Vukovaru, iz želje da mu prijatelji i kolege ostanu u Slavoniji. Pritom ističe da će za te poslove biti dovoljno i srednjoškolsko obrazovanje u području elektrotehnike.

Osječanin je sve započeo 2012. kada mu se kolega iz Novog Sada vratio sa studija u SAD-u te donio prvi dron. Istog trena su ga počeli zanimati ove letjelice te je otkupio dron od kolege te nabavio druge dijelove te sastavio novi dron.

Izvor: Instagram

Vidaković ističe kako mu je veliko zanimanje primjena dronova u industriji, dok je nova znanja stjecao izradom dronova za prijatelje. Na sreću, Vidaković je u to vrijeme bio zaposlen u telekomunikacijskoj tvrtki. No, u konačnici je nakon 18 godina rada dao otkaz i posvetio se novoj zanimaciji.

Godine 2016. pokrenuo je startup projekt, a paralelno s time je s dvojicom kolega pružao usluge snimanja dronovima za filmsku industriju, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Uz potporu Grada Zagreba, Vidaković je dobio poticaje od 75.000 kuna, ali i prostor na Velesajmu, gdje je HexaWorx od siječnja ove godine dio Tehnološkog parka.

Kako sam tvrdi, o poduzetništvu i vođenju obrta nije znao ništa, ali je učio od drugih i stekao znanja i o ekonomskom dijelu čitave priče.