Osam osoba porijeklom iz Poljske osuđeno je zbog vođenja najvećeg modernog robovlasničkog lanca u Britaniji.

Tužitelji kažu kako je više od 400 žrtava bilo prisiljeno raditi za male plaće, dok su njihovi gospodari zaradili oko 2 milijuna funti i živjeli su luksuzno, prenosi AP.

Grupa je lovila beskućnike, bivše zatvorenike i alkoholičare u Poljskoj te ih namamila u Britaniju s lažnim obećanjima o dobro plaćenom radu. Neki su na kraju bili plaćeni s manje od 1 dolara za jedan dan rada i držani su u nehumanim uvjetima.

Pet muškaraca i tri žene podrijetlom iz Poljske osuđeno je za kaznena djela ropstva i pranje novca.

Porotnici u dva odvojena suđenja saslušali su svjedočenja više od 90 žrtava, s indicijama da je kriminalna skupina prokrijumčarila još najmanje 350 osoba.

Žrtve su svjedočile da su bile prisiljene prati se u kanalu jer nisu imale pristup vodi, da su morali blokirati curenje toaleta svojim pokrivačima i plahtama, te nabavljati hranu iz pučkih kuhinja jer njihove plaće nisu bile dostatne.

Kriminalna skupina za novačenje je ciljala ranjive ljude u Poljskoj, uključujući i netom puštene iz zatvora, te ih smjestila u Englesku u skučenim stanovima punim štakora. Radili su na farmama, centrima za recikliranje smeća i tvornicama peradi.

Starost žrtava kretala se od tinejdžerske dobi do ljudi starih i po 60 godina.