Osmišljeno funkcionalno osobno leteće vozilo (VIDEO)

„Povratak u budućnost“ nije bio daleko od stvarnosti.

Projekt kanadskog poduzetnika rezultirao je izumom funkcionalnog električnog letećeg vozila koje može dostići brzinu od oko 100 kilometara na sat i preletjeti oko 40 kilometara.

Futurističko vozilo nazvano BlackFly namijenjeno je osobnoj upotrebi, a dizajnirao ga je tim tvrtke Opener iz Silicijske doline, kojeg predvodi kanadski poduzetnik Marcus Leng.

Leng je još 2011. u dvorištu svoje kuće u Ontariu u Kanadi izveo prvi pokusni let upravljajući prototipom. Nakon toga svoju tvrtku je preselio u Kaliforniju kako bi slijedio svoj san o „prvom ultra laganom električnom vozilu koje omogućuje vertikalno uzlijetanje.

Nakon sedam godina, projektom je razvijeno posve funkcionalno vozilo koje ima osam rotora smještenih na dva krila. Letjelica je testirana više od 1400 puta i preletjela je više od 19.000 kilometara. Osim brzine od 100 kilometara na sat i radijusa kretanja od 40 kilometara, BlackFly je ujedno i amfibijsko vozilo te može slijetati na sve vodene površine.

Posebna zanimljivost je i činjenica kako za punjenje baterija nije potrebno više od 30 minuta.

Što se tiče upravljanja, iz tvrtke navode kako je ono poprilično jednostavno te da navodno ne zahtjeva posebno kompleksnu obuku. Ipak, dozvole za upravljanje ovakvim letjelicama mogle bi biti nešto veći problem.

Cijena letjelice zasad još nije poznata, ali Opener navodi kako bi trebala biti „povoljna.

Autori projekta navode kako ne namjeravaju stati na ovome, već stvoriti mrežu koja bi vozilima omogućila punjenje tijekom putovanja na većim daljinama, korištenjem obnovljivih izvora.