Osmogodišnja djevojčica ovog ljeta napravila je neočekivano otkriće nakon što je iz jezera u Švedskoj izvukla mač star 1500 godina.

Saga Vanecek prebirala je kamenje na jezeru Vidösten pored grada Tånnö, gdje je slučajno iskopala stari mač. Kako tvrde iz muzeja Läns u Jönköpingu, mač datira iz doba prije Vikinga, negdje između 5. i 6. stoljeća.

Bila sam vani, u vodi, bacala granje i kamenje da vidim koliko će daleko odskočiti, a zatim sam našla neku vrstu štapa,“ ispričala je Vanecek.

Podigla sam ga i htjela sam ga baciti u nazad u vodu, ali on je imao dršku i vidjela sam da je malo sužen pri vrhu i hrđav. Podigla sam ga u zrak i viknula ‘ Tata, našla sam mač!’ Kada je vidio da je savijen i hrđav, dotrčao je do mene i uzeo ga,“ dodala je.

Mač je pronašla na dubini od oko pola metra.

Arheologinja Annie Rosen iz muzeja privremeno je vratila mač u vodu, kako ne bi bio izložen dodatnom utjecaju zraka nakon što je vjerojatno prvi put izvađen iz vode nakon više od 1000 godina.

Nadajmo se samo da vrlo vrijedan primjerak iz Željeznog doba neće završiti u metalnom otpadu, kao pojedini vikinški artefakti koje dio Šveđana smatra suvišnim za svoju kulturu.