Originalni tvorac i jedan od osnivača Wikipedije Larry Sanger, pokrenuo je novu enciklopedijsku platformu, za koju tvrdi da joj je cilj zamijeniti pristranu Wikipediju koja se pretvorila u alat ljevičarske ideologije.

Sanger zamišlja svoj sadašnji projekt kao enciklopedijsku bazu koju će upotpunjavati milijuni korisnika sa svojim člancima, a koje će potom rangirati i ocjenjivati njihovu točnost sami čitatelji, umjesto „arogantne oligarhije koja upravlja Wikipedijom“.

Sanger navodi da je Wikipedia naročito posljednjih nekoliko godina postala krajnje pristrana, te da ju koriste urednici povezani sa establišmentom kako bi širili političku propagandu, te da se na platformi odavno krši nekadašnja politika nepristranosti.

Ljevičarski aktivisti, koji su prema njegovim riječima često i plaćeni od strane moćnih interesnih skupina, koriste svoju poziciju na Wikipediji za blaćenje političkih protivnika i zaštitu vlastitih nalogodavaca.

Wikipedia je postala posebno učinkovit alat u političkoj i ideološkoj indoktrinaciji zbog svojeg navodnog statusa neutralne enciklopedije, što ju čini naizgled provjerenim izvorom informacija za neupućene mase korisnika, no zapravo se radi o samo još jednom monopolističkom kraku Big Tech hobotnice koja kroji javno mnijenje i iskrivljuje realnost za korist establišmenta.