Unazad nekoliko godina znanstvenici su ustvrdili da muškarci današnjice imaju 20 posto manje testosterona od muškaraca iste dobi od prije dva desetljeća. Nedugo nakon toga objavljeno je istraživanje da današnji muškarci imaju i daleko manje spermija u odnosu na muškarce od prije 40 godina. Prosječan muškarac iz sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća imao je oko 99 milijuna spermija po mililitru sjemene tekućine, danas je ta brojka na 47 milijuna.

Istraživanje je također pokazalo da su uvjeti okoliša u kojem živimo, način života, prehrana, stres, pušenje i pretilost, te izloženost raznim kemijskim spojevima poput ksenoestrogena, ključni uzrok pada kvalitete sperme. Pad kvalitete sperme zapravo odražava utjecaj modernog okoliša i uvjeta u kojima živimo, utjecaj na muškarčevo zdravlje kroz njegov čitav život.

No da bismo shvatili zašto je plodnost muškaraca u opadanju, najprije se  moramo upoznati s osnovama o čemu ovisi kvaliteta muškarčeve spermu, kako se ona proizvodi, te koja su tri bitna pokazatelja zdravlja i kvalitete iste.

Kako se sperma proizvodi?

Proces proizvodnje sperme započinje u mozgu. Kad hipotalamus detektira da tijelu treba još testosterona, on počinje lučiti hormon gonadoptropin. Gonadotropin potom dolazi do hipofize, koja potom počinje lučiti dva hormona, folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Oba hormona zatim putem krvotoka stižu u testise, gdje obavljaju dvije zasebne zadaće. FSH pokreće proizvodnju spermija, dok LH stimulira Lejdigove ćelije da proizvode testosteron.

Iako su procesi proizvodnje spermija i testosterona povezani, mora se reći da niska razina testosterona ne znači automatski da muškarac ima mali broj spermija niti obratno. Također, niti visoka razina testosterona ne znači da će muškarac biti plodan. Iako su dva procesa proizvodnje povezana, postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na samo jedan od dva spomenuta procesa.

3 važna pokazatelja zdravlja sperme

Prosječan muškarac svake sekunde proizvede 1.500 spermija. Tijekom života, to je oko 500 milijardi spermija. No unatoč ogromnom broju, samo dio spermija sposoban je doplivati do jajne stanice i oploditi ju, te proizvesti zdrav plod.

Pokazatelji kvalitete sperme su sljedeći:

Broj spermija. Muškarac se smatra plodnim ako ima minimalno 40 milijuna spermija po mililitru sjemene tekućine. Ispod 40 milijuna može se također smatrati zadovoljavajućim ako su svi ostali faktori u redu. Minimalno prihvatljivo je 10 milijuna spermija po mililitru.

Zdravlje spermija. Muškarac se smatra plodnim ako više od 4 posto spermija ima normalan oblik i strukturu, što znači da spermiji imaju pravilno oblikovanu ovalnu glavu bez deformacija i dugačak rep.

Pokretljivost spermija. Muškarac se smatra plodnim ako više od 40 posto njegovih spermija normalno pliva. Pokretljivost spermija, odnosno njihova sposobnost plivanja ključan je faktor da bi mogli doplivati do jajne stanice i oploditi ju.

Nakon što doznali osnove proizvodnje spermije, te koji su pokazatelji plodnosti muškarca, u idućem članku navesti će načine na koje muškarac može povećati broj spermija i poboljšati njihovo zdravlje.

Autor: Ivica Mandekić