Osobe koje briju ili depiliraju intimno područje imaju 80 posto veće šanse da zarade spolno prenosivu bolest, stoji u rezultatu najnovijeg istraživanja provedenog u SAD-u.

Također, različita je vjerojatnost kod osoba koje samo krate stidne dlake, od onih koji se podvrgavaju potpunoj depilaciji. Vjerojatnost infekcije kod ovih drugih je čak do četiri puta veća.

U istraživanju je sudjelovalo 14.409 osoba, koje su trebale odgovoriti na pitanja o učestalosti brijanja, odnosno depilacije, spolnom životu i slučajevima spolno prenosivih bolesti.

Gotovo tri četvrtine osoba izjavilo je da prakticiraju ili su prakticirali skraćivanje stidnih dlaka, s tim da žene prednjače sa 84 posto, u odnosu na muškarce sa 66 posto.

Ukupno 943 osobe izjavile se da su barem jednom imale spolno prenosivu bolest, od herpesa, HPV-a, sifilisa, gonoreje, klamidije, do HIV-a ili stidnih uši.

Odgovori su pokazali da osobe koje prakticiraju šišanje ili potpuno depiliranje stidnog područja imaju 80 posto veće šanse za infekciju.

Dio rezultata statistike uvjetovan je spoznajom da osobe koje češće imaju spolne odnose, češće vode brigu o „hortikulturi“ intimnog područja, te se češće upuštaju u riskantno seksualno ponašanje.

Drugi razlog povećane opasnosti od infekcije leži u činjenici da brijanje i depilacija mogu uzrokovati epidermalne mikropukotine, koje olakšavaju mogućnost prijenosa spolnih bolesti.

IZVORdaily mail