Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Sexual & Reproductive Health pokazalo je da osobe koje su tijekom života imale 10 ili više seksualnih partnera imaju veće šanse da obole od raka.

U slučaju žena, one sa više od 10 partnera imale su 91 posto veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticiran rak od onih koje su imale jednog ili nijednog partnera. Kod muškaraca je taj postotak nešto manji, te iznosi 64 posto.

Istraživanje je provedeno nad 2.537 muškaraca i 3.185 žena u Velikoj Britaniji, a svi ispitanici su stariji od 50 godina. Prosječna dob ispitanika je 64 godine.

Prethodna istraživanja pokazala su da određene spolno prenosive bolesti pospješuju uzrokovanje nekih vrsta raka. Zanimljivo je da je opasnost po žene veća, a to može biti zbog toga što je poveznica između određenih spolnih bolesti i raka kod žena izrazitija.

Stručnjaci navode da same spolne bolesti nisu isključivi razlog povećane opasnosti, već je vjerojatno u pitanju i način života ispitanika, jer prema njihovim riječima osobe koje su promiskuitetne češće žive razuzdanijim načinom života, te konzumiraju duhan i alkohol.