Organizacija za pružanje humanitarne pomoći djeci SOS Dječje Selo priznala je kako je zaprimila 37 prijava za seksualno zlostavljanje djece od strane vlastitog osoblja u 2016. godini.

Optužbe prema organizaciji čije se sjedište nalazi u Beču, došle su nakon identičnih optužbi upućenih britanskoj humanitarnoj organizaciji Oxfam, koja je također optužena za seksualno zlostavljanje djece u Južnom Sudanu, ali i na Haitiju.

Cecilia Bergling Naucler, glasnogovornica organizacije, potvrdila je zaprimanje 37 izvještaja o seksualnom zlostavljanju, ali nije željela dati detalje o optuženima zbog „privatnih razloga.

Naucler je izjavila kako su žrtve uglavnom bila djeca i mladi. „Zbog zakona o povjerljivosti i obzira prema djeci i mladima u našem djelovanju, ne možemo komentirati o pojedinačnim slučajevima ili točnom broju,“ rekla je Naucler.

Iz organizacije tvrde kako uvijek pokušavaju zaposliti lokalno pučanstvo na području na kojem djeluju. „Ukoliko se pojavi sumnja na ozbiljno zlostavljanje, prijava ide policiji i pravnim službama, u skladu s pravnim sustavom te zemlje.

Međutim, Oxfam i SOS Dječje Selo nisu jedine organizacije optužene za ovakve neetičko ponašanje.

Liječnici Bez Granica (MSF) također su otkrili kako je dio njihovog osoblja optužen za seksualna zlostavljanja. Zbog ovih navoda MSF je otpustio 19 svojih djelatnika. U izjavi koja je objavljena prošlog tjedna, MSF navodi kako je prošle godine zaprimio 146 prijava, od kojih se 40 njih odnosilo na zlostavljanja, a 24 slučaja ticala su se seksualnog napastovanja.

Slične optužbe za neetično ponašanje upućene su i na račun pro-imigracijskih organizacija u Calaisu, od kojih su neke prestale s radom zbog toga.

Humanitarna organizacija Care4Calais prestala s radom zbog afere između imigranta i voditeljice organizacije

Prošle godine, grčke vlasti optužile su za seksualno zlostavljanje pro-imigrantsku organizaciju Mercy Corps, koja je također financirana Sorosevim novcem.