Isla Bryson, izvorno Adam Graham, proglašen je krivim za silovanje dviju žena prije nego što je počeo tvrditi da je transrodna žena nakon što je suđenje počelo na Visokom sudu u Glasgowu 2020.

Ovaj tjedan 31-godišnja Isla Bryson proglašena je krivom za dva silovanja 2016. i 2019. dok je bila poznata kao Adam Graham. Iako se Bryson prvo pojavio na sudu u srpnju 2019. kao muškarac, na početku suđenja osuđeni silovatelj tvrdio je da je transrodna žena i prijavio da uzima hormone koji mijenjaju tijelo i traži operaciju promjene spola.

Tijekom suđenja, seksualni prijestupnik rekao je sudu da: “Očito želim sve operacije koje NHS može pružiti”.

Brysonov odvjetnik, KC Edward Targowski čak je pokušao iskoristiti tranzicijski proces kako bi oslobodio optužbi svog klijenta, koji je zanijekao nedjelo, rekavši sudu: “Ako prihvatite taj dokaz, da je ona u tranziciji, da namjerava nastaviti tim putem da postane ženski rod, to uvelike znači oslobađanje od ovih optužbi.”

Optužena je porotnicima rekla da je Adam Graham sada “njezino mrtvo ime”, objasnivši da je to ime “transrodna osoba dobila pri rođenju i više ga ne koristi nakon tranzicije”, izvijestio je Daily Mail.

Bryson je tvrdio da pati od rodnih problema od četvrte godine, međutim, prijelaz je počeo tek nakon pokretanja kaznenog slučaja. Također nije bilo dokaza da je Bryson dobio potvrdu o zakonskom priznavanju spola.

Unatoč tome, osuđeni silovatelj će navodno nastaviti biti držan u ženskom zatvoru Cornton Vale u jedinici za izolaciju koja se koristi za zaštitu sigurnosti određenih zatvorenica ili za zaštitu drugih zatvorenica od njih. Ako se procjenom rizika utvrdi da osuđeni silovatelj ne predstavlja prijetnju ženama u zatvoru, moguć je prelazak u opću populaciju.

Komentirajući odluku da se Bryson zadrži u ženskom zatvoru, torijevska zastupnica Miriam Cates rekla je: “Gotovo je nemoguće vjerovati da u civiliziranom društvu muškarac osuđen za silovanje dviju žena može biti zatvoren u ženskom zatvoru.”