Švedska policija uhitila je ovaj tjedan uzbekistanskog imigranta zbog sumnje na povezanost s teroristima. Ista osoba ranije je bila smatrana primjerom uspješnosti integracije.

Čovjek, za kojeg se priča da ima 30-tak godina, a državljanin je Kazahstana, navodno se vozio u blizini trga Stortorget u Östersundu, kada ga je privela policija. Istražitelji su prilikom pretresa automobila pronašli predmete zbog kojih vjeruju da je pripremio potencijalno ubojstvo, izvještava Nyheter Idag.

Nakon uhićenja, švedska sigurnosna policija Sapo i tužiteljstvo povezali su potencijalni teroristički motiv s njegovim postupcima.

Svjedoci uhićenja rekli su da je muškarac vozio na čudan način, ali tvrdeda nije djelovao prijeteće.

Prema pisanju lista Expressen, uhićeni je deportiran iz Švedske 2016. godine i vraćen je u zemlju na osnovu dozvole za privremeni boravak.

Prvobitno je došao u Švedsku 2012. godine i tvrdio je da mu je potreban azil zbog toga što je njegova obitelj navodno bila meta prijetnji jer je njegov otac osudio šefa mafije. Kasnije je priznao da je priča izmišljotina.

Njegov prijatelj i članovi obitelji, koji su također s njim došli u Švedsku, tvrdili su: „Oni su fantastična obitelj. Željeli su na ispravan način postati Šveđani, živjeti kao i mi.“

Nyheter Idag također je izvijestio da je lokalni list pohvalio obitelj zbog njihove integracije u švedsko društvo.

U članku koji je citirao Nyheter Idag uhićeni je identificiran kao Dilshod Usmanov, navodeći da su on i njegova supruga naučili švedski i stekli poslove kao pomoćnici u zdravstvu.

Drugi švedski mediji nagađaju da bi uhićeni mogao imati veze s teroristom Rahkmatom Akilovim, također podrijetlom iz Uzbekistana, ali tužitelj Olin odbio je komentirati moguće veze.