Nakon presude Rakhmatu Akilovu, koji je u Štokholmu pregazio pet osoba, među kojima je bila i 11-godišnja Ebba, njen otac opravdano je optužio švedske vlasti za njenu smrt.

Država je Ebbinim roditeljima umjesto prvotnih 300.000 SEK odštete odlučila isplatiti samo 60.000, za pretrpljene duševne boli.

Ebbina majka Janette očekivano je nezadovoljna presudom za Akilova, koji je osuđen na doživotni zatvor, ali ne i deportaciju, ali i samom nebrigom države za žrtve terora.

Krajnje je uvredljivo i ne razumijem kako tako mogu tretirati preživjele žrtve,“ rekla je Janette za SVT.

Ona smatra kako od države zaslužuje najmanje jednaku odštetu kao i svi ozlijeđeni u napadu u Štokholmu, koji su dobili 150.000 SEK. Razlog za to vidi u činjenici da svoju Ebbu nikad više neće vidjeti.

Ebba Åkerlund – još jedna žrtva masovne imigracije o kojoj nitko nije želio govoriti

Međutim, Janette najviše muči to što „humanitarna supersila“ nije uspjela zaštiti svoje građane.

Ebbin otac Stefan otvoreno je optužio švedske vlasti da snose direktnu krivicu za smrt njegove kćeri. Istaknuo je da je Akilov trebao biti na vrijeme deportiran, zajedno sa svim ostalim imigrantima, u kojem slučaju do napada ne bi došlo te bi Ebba i druge žrtve bili danas živi.

Novčanu kompenzaciju Steffan je nazvao „šalom“, budući da su u drugim zemljama slične kompenzacije mnogo veće. Zbog te činjenice razmatra i podnošenje žalbe.