Zanimljivo otkriće ukazalo je da gravitacijske sile Jupitera i Venere mogu imati značajan utjecaj na Zemljinu klimu. Prema zaključcima istraživanja, svakih 405.000 godina Zemljina putanja kruženja oko Sunca mijenja se iz kružnog oblika u blago eliptični, te se potom ponovno vraća u prvobitni oblik. Znanstvenici smatraju da se to događa zbog gravitacijskog utjecaja Jupitera i Venere.

Uočeno je da se ovaj uzorak ponavlja već barem 215 milijuna godina, a znanstvenici vjeruju da su ove promjene zaslužne za klimatske promjene na Zemlji. Istraživanje se temeljilo na analizi sedimenata tla u New Jerseyu i Arizoni.

Sedimentne stijene prikazivale su slične uzorke u korelaciji s promjenama Zemljinih magnetskih polja, a u skladu su s ciklusom od 405.000 godina. Svakih 405.000 godina, primjerice, ljeta postanu izuzetno topla kad je orbitalni ekscentricitet u najvećem ekstremu.

Svakih 405.000 godina, gravitacijske sile Jupitera i Venere lagano izdužuju Zemljinu putanju, što utječe na klimu našeg planeta posljednjih 215 milijuna godina.

Ovo je zapanjujući rezultat, zato jer ovako dugačak ciklus, koji je uzrokovan položajem planeta, se ponavlja već 215 milijuna godina“, rekao je voditelj istraživanja Dennis V. Kent sa sveučilište Rutgers.

Klimatski ciklusi direktno su povezani s načinom na koji Zemlja kruži oko Sunca, te su male varijacije u količini sunčevog svijetla koje dopire do Zemlje dovoljne da stvore klimatske i ekološke promjene. Zemljina putanja mijenja se od gotovo savršene kružnice do oko 5 posto izdužene elipse svakih 405.000 godina.

Znanstvenici su povezali promjene u Zemljinom magnetskom polju – kada kompasi pokazuju jug umjesto sjevera – sa sedimentima sa i bez cirkona (minerala s uranom koji omogućuje radioaktivno datiranje), kao i s klimatskim ciklusima.