Novi lijek koji je još uvijek u testnoj fazi, pokazao je stopostotnu učinkovitost u zaustavljanju agresivnog oblika raka kože kod miševa.

Znanstvenici istraživačkog instituta Scripps u Kaliforniji u suradnji sa Medicinskog centra Sveučilišta Texas, iskoristili su lijek za jačanje imuniteta kojem su dodali kemijski pojačivač, prenosi Daily Express.

Lijek za jačanje imuniteta pod nazivom anti-PD-L1 preinačen je dodatkom kemikalije Diprovocin u svojevrsno sredstvo za smirivanje stanica raka, pri čemu ih se čini manje sposobnim za izbjegavanje djelovanja imunog sustava tijela.

Izvedeni su pokusi na dvije skupine miševa s agresivnim oblikom melanoma. Jedna skupina tretirana je samo lijekom anti-PD-L1, dok je drugoj uz isti lijek ubrizgana i injekcija Diprovocina.

Nakon 54 dana, miševi koji su dobili samo anti-PD-L1 su svi uginuli. Međutim, oni koji su dobili i Diprovocin su svi preživjeli.

Zanimljivost je da znanstvenici tvrde kako ova kombinacija lijekova može djelovati kao svojevrsno cjepivo protiv ponovne pojave melanoma.

Naime, znanstvenici su na miševima izliječenima od melanoma pokušali ponovno izazvati istu bolest, ali im to nije uspjelo.

Ipak, kao i u brojnim sličnim slučajevima, ostaje nepoznato kada bi lijek mogao biti testiran na ljudima te ima li kakvih nuspojava koje bi mogle štetiti ljudskom organizmu.