Otkriven „izgubljeni“ osmi kontinent

Grupa znanstvenika uspjela je locirati „izgubljeni osmi kontinent“ koji se odvojio od superkontinenta Gondvane prije 200 milijuna godina. Znanstvenici su otkrili da stijene na otoku Mauricijusu sadrže kristale cirkona koji su stari 3 milijarde godina, dok je sam otok star oko 9 milijuna godina.

To znači da se pod otokom nalazi sloj zemljine kore, a kristali su dospjeli na površinu uslijed vulkanskih aktivnosti.

A zbog geološke strukture kamena, oni mogu preživjeti promjene milijardama godina, ostavljajući za sobom tragove svojeg nastanka.

Znanstvenici smatraju da je prijašnji kontinet potonuo, te da se otok Mauricijus kroz prošlost izdignuo na njegovom mjestu.

Proučavamo proces razdvajanja kontinenata, kako bismo razumjeli geološku prošlost planeta. Cirkoni nastali u arhaiku, koji se nalaze u miocenskim stijenama definiraju kontinentalnu koru ispod otoka Mauricijusa.

Zemlja se sastoji od dva područja – kontinenata, koji su stari, i oceana, koji su relativno mladi. Na kontinentima nalazimo stijenje koje je staro 4 milijarde godina, što se ne može naći u oceanima, gdje se stvara novo stijenje. Mauricijus je otok na kojem nema kamena starijeg od 9 milijuna godina. Međutim, proučavajući kamenje na otoku, pronašli smo cirkone stare do 3 milijarde godina.

Znanstvenici tvrde da bi ovo novo otkriće moglo promijeniti postojeće pretpostavke o razdvajanju Zmeljine kore i formiranju poznatih sedam kontinenata.

Izvor: Endgadget