Otkriven jednostavan i jeftin način desalinizacije rasola (VIDEO)

Voda proizvedena u naftnoj i plinskoj industriji sadrži mnogo više otopljenih soli od oceanske vode, ali je i sve veća prijetnja za okoliš. Međutim, znanstvenici su otkrili novi način desalinizacije.

Ovakve slane vode mogu zagaditi resurse podzemne pitke vode o kojima ovise brojne zajednice, što je teško sanirati. No, tim inženjera sa Sveučilišta Columbia u SAD-u tvrdi da su sada razvili radikalno novi pristup desaliniziranju, javlja Science Daily.

Metoda pod nazivom „ekstrakcija temperaturnim otapalom“ (TSSE), uključuje miješanje hipersaliniziranog rasola s aminskim otapalom.

Znanstvenici tvrde da metoda može desalinizirati vrlo velike salinitete, te čak do sedam puta više koncentracije morske vode. To je mnogo više od metode koja se trenutno koristi za desalinizaciju morske vode, poznata kao reverzna osmoza, kao i metoda isparavanja vode.

Nakon što se izmiješasa slanom vodom, otapalo, koje je manje gusto, podiže se na vrh slane vode. Mješavina se zatim stavi na kupku na sobnu temperaturu kako bi se dovršila ekstrakcija vode, nakon čega se otapalo odlije iz smjese.

Kupka s toplom vodom osigurava temperaturnu promjenu koja uklanjaja obrađenu vodu iz otapala – jer je otapalo manje sposobno zadržati vodu na višim temperaturama.

Kada otapalo otpušta vodu, ona tone na dno posude, odakle se može sakupiti.

Ngai Yin Yip, koji je objavio rad, rekao je: „Mislio sam da bi ekstrakcija otapala mogla biti dobar alternativni pristup desalinizaciji koji se radikalno razlikuje od konvencionalnih metoda jer je membranski manji i ne temelji se na promjeni faze isparavanja.

On je dodao i da rezultati pokazuju da je TSSE učinkovita, precizna održiva metoda desalinizacije.

Najvažnije je da metoda otapala pokreće toplina niža od 70°C, što znači da je potrebno daleko manje energije njeno provođenje, pri čemu se može ukloniti do 98,4% soli u rasolima iz kojih se može izvući i velika količina čiste vode.

Mislimo da će TSSE biti transformacijski za industriju vode“, dodao je Yip.

„Može zamijeniti prevladavajuću praksu skupe destilacije za desalinizaciju hipersaliniziranih rasola te riješiti veliki salinitet koji reverzna osmoza ne može provesti. Možemo ukloniti probleme zagađenja iz ovih rasola i stvoriti čistije i korisnije vode za naš planet,“ zaključuje Yip.