Desecima milijuna imigranata moglo bi biti uskraćeno cjepivo protiv COVID-19 iz globalnog programa jer su neki veliki proizvođači zabrinuti zbog pravnih rizika od štetnih nuspojava, prema dužnosnicima i internim dokumentima Gavi, dobrotvorne organizacije koja upravlja programom, koje je pregledao Reuters.

Mnogi proizvođači cjepiva protiv COVID-19 zahtijevaju da ih zemlje zaštite od zahtjeva za naknadu štete za sve štetne događaje koje su pojedinci pretrpjeli kao rezultat cjepiva, kažu Ujedinjeni narodi. Tamo gdje vlade nemaju kontrolu, to nije moguće.

To se posebno odnosi na ljude koji su napustili svoje domove, poput onih raseljenih zbog krize u Mijanmaru, Afganistanu ili Etiopiji, koji su izvan dosega programa cijepljenja nacionalnih vlada.

Takve bojazni proizvođači cjepiva primjerice nemaju u europskim zemljama ili u Americi, jer su od tamošnjih vlada dobili garanciju da neće biti pravno odgovorni za eventualne štete nanesene njihovim građanima zbog primjene cjepiva.

Za izbjeglice, migrante i tražitelje azila, kao i ljude pogođene prirodnim katastrofama ili drugim događajima koji su ih stavili izvan dosega državne pomoći, globalni program poznat kao COVAX stvorio je Humanitarni pufer – rezervu cjepiva s kojima upravljaju humanitarne skupine. Gavi, savez za cjepivo, javno je privatno partnerstvo osnovano 2000. za promicanje cijepljenja diljem svijeta.

Gavi, koji upravlja COVAX-om sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kaže da u slučaju gdje oni koji se prijavljuju za doze, uglavnom nevladine organizacije, ne mogu snositi pravne rizike, isporuke iz tih zaliha mogu se izvršiti samo ako proizvođači cjepiva prihvate snošenje odgovornosti.

Više od dvije trećine doza COVAX-a dolazi od Pfizer Inc. (PFE.N) i njegovog partnera BioNTech SE (22UAy.DE), AstraZeneca PLC (AZN.L) i Moderna Inc. (MRNA.O), kaže Gavi. Moderna je odbila komentirati. AstraZeneca i Pfizer rekli su da su u razgovorima s Gavi, ali su odbili komentirati dalje.

Ako sve tvrtke ne prihvate zakonsku odgovornost, „pristup cjepivima za neke populacije ostat će izazov“, kaže se u dokumentima, dodajući da će nove krize generirati dodatnu potražnju za pokrivanjem raseljene populacije.

Nespremnost proizvođača cjepiva da preuzmu pravne rizike velika je prepreka u pokušajima da se osiguraju cjepiva, rekao je glasnogovornik Gavi za Reuters. Gavi nije komentirao pojedinosti u dokumentima, ali je rekao da su prijave za cjepiva povjerljive dok se doze ne isporuče. U rujnu, Gavijev izvršni direktor, Seth Berkley, tweetao je apel proizvođačima lijekova da se odreknu svojih zahtjeva za pravnom odštetom.