Studija znanstvenika sa Sveučilišta medicine u Virginiji (UVA), navodi kako je mikrobiom majke u trudnoći glavni uzročnik potencijalnog razvoja autizma u djece.

Laboratorijskim pokusom znanstvenici su spriječili razvoj autizma na miševima. Rizik od razvoja autizma navodno je spriječen blokiranjem dijelovanja molekule interleukin-17a, koju stvara imunološki sustav organizma, stoji u članku objavljenom na portalu The Journal of Immunology.

Na osnovu dobivenih rezultata, znanstvenici vjeruju kako bi s blokiranjem stvaranja ove molekule mogao spriječiti nastanak autizma.

Potvrdili smo da je ovaj mikrobiom glavni uzrok u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što znači da bismo mogli ciljati mikrobiom majke tj. upalnu molekulu IL-17a,“ navodi dr. sc. John Lukens s Odjela neuroznanosti pri UVA. Kako tvrdi Lukens, molekula bi se mogla koristiti i za rano dijagnosticiranje poremećaja.

Poznato je da poremećaji u radu mikrobioma mogu uzrokovati brojne bolesti, iako je njihova velika zastupljenost u organizmu zapravo pozitivna. Razne studije već su dokazale kako bakterijske i virusne infekcije u trudnica imaju značajan utjecaj na razvoj autizma.

Međutim, mikrobiomi utječu i na razvoj mozga te su čak odgovorni za sprječavanje infekcija organizma.

Dakako, nezdravi mikrobiomi mogu se s majke prenijeti na plod, što potencijalno dovodi do neuroloških problema djeteta. Zanimljivost je da s tim u svezi na funkciju mikrobioma utječe pravilna prehrana, te se njome uspostavlja ravnoteža u probavnom sustavu.

Blokiranje mikrobioma IL-17a mnogo je rizičnije, jer on je ujedno odgovoran za imunitet organizma protiv upalnih procesa.