Otkrivena velika vikinška utvrda u Danskoj

Identična tvrđava otkirvena u Trelleborgu. | © Wikimedia Commons
Identična tvrđava otkirvena u Trelleborgu. | © Wikimedia Commons

Vikinška utvrda iz 10. stoljeća peta je takva otkrivena u Danskoj još od 1930-ih godina. Arheolozi su dio ostataka otkrili još 2014., a nova ispitivanja pokazala su kako je riječ o građevini koja je načinjena za vrijeme kralja Haralda Gormssona Plavozubog.

Utvrda je izgrađena od drveta i blata u obliku savršene kružnice promjera 144 metra, ali veći dio nje zakopan je ispod zemlje. Zbog toga su arheolozi koristili poseban sustav zvan LIDAR kako bi otkrili stvarni oblik strukture. Istraživanje je objavio časopis Antiquity.

Tijekom iskapanja otkriven je dio prostora popločen drvenim pločama, zatim nakit i očuvanu stolarsku kutiju s tokarilicom i dlijetima. Prema godovima iz drvenih greda utvrđeno je da tvrđava potječe iz perioda između 970. i 980. godine, odnosno vladavine vikinškog kralja Haralda Plavozubog. Starost tvrđave potvrdilo je i ispitivanje uzoraka radiougljičnim datiranjem.

Pojedini pronalasci sugeriraju kako je tvrđava doživjela neslavan kraj. Arheolozi su pronašli znakove napada na građevini, a dva ulaza su znatno oštećena vatrom. Neki povijesni navodi sugeriraju da je tvrđava stradala u sukobu sa švedskim Vikinzima, s kojima je Harald bio u suparničkim odnosima, a tome u prilog idu i povijesni zapisi o bitkama Danaca i Šveđana na Baltičkom moru u to doba.

Autor: Tribun