Otkriveni planovi za EU vojsku koja će djelovati bez odobrenja zemalja članica

Europarlamentarci složili su plan za formiranje kompletno funkcionalne EU vojske, kojom bi Bruxelles mogao zapovjedati bez odobrenja zemalja članica.

U dokumentu kojeg je sastavila liberalna ALDE parlamentarna skupina, koju vodi Guy Verhofstand, parlamentarci pozivaju na stvaranje „integrirane vojne snage EU“ koja će u ime Unije intervenirati gdje bude potrebno.


Widget not in any sidebars

Oni smatraju da Bruxelles treba vlastitu vojnu snagu, koja bi imala vlastiti proračun, i bila bi pod direktnim zapovjedništvom EU birokracije.

Koalicija liberalnih stranaka poziva zemlje članice da „progresivno omoguće Europskoj Uniji prijeko potrebnu obrambenu moć“.

Konačni cilj bila bi nadnacionalna vojna snaga pod vodstvom i političkom odgovornosti predsjednika EUCO-a, te s primjenom uloge Europske obrambene agencije, Europske komisije i zemalja članica.

Dokument predviđa zajednički proračun, kojeg će financirati zemlje članice, koji bi platio troškove „zapovjedne strukture, zajedničkih vojnih operacija te vojne opreme u vlasništvu Europske Unije“.

No, unatoč činjenici da bi plaćale troškove buduće EU vojske, zemlje članice ne bi imale nadzor nad tim istim vojnim snagama, već bi ta vojna moć ležala u rukama Europske komisije.

Zemlje članice morale bi prilagoditi vlastitu proceduru (uključujući instituciju parlamentarnog odobrenja), na taj način što će unaprijed odobriti odluke Europske komisije po pitanju raspolaganja europskih vojnim snagama.

Izvor: Express