Otkriveni projektantski planovi za „Trumpov zid“

Među ponuđenim prijedlozima su betonski zid otporan na eksplozije, alarmni sustavi za podzemne tunele, pa čak i podzemna skladišta nuklearnog otpada.

Krajnji rok za predaju ponuda istekao je, te se očekuje od savezne vlade da objavi koje tvrtke su izabrane za izradu prototipova zida.

Projektantska rješenja zida moraju biti otporna na mehaničko oruđe u trajanju od barem sat vremena, te moraju biti estetski ugodna oku – barem sa sjeverne strane.

Gleason Partners LLC iz Las Vegasa planira postavljanje solarnih panela na zid koji bi generirali dva megawata struje na sat.

DarkPulse Technologies iz Arizone pak, predlaže izgradnju betonskog zida koji može izdržati bilo kakav napad: „Možete ispaliti tenkovsku granatu u njega i izdržat će udarac“, kaže osnivač tvrtke Dennis O’Leary. U temelje zida ugradila bi se vlakna koja bi upozorila nadležne službe u slučaju kopanja tunela ispod zida. Usto bi zid bio presvučen posebnim premazom koji bi spriječavao penjanje.

Clayton Industries iz Pittsburgha ima domišljat prijedlog. Predlažu skladištenje nuklearnog otpada u rovovima uz zid dubine barem tridesetak metara. Prema tom prijedlogu, novac koji ministarstvo energetike prikuplja od tvrtki koje imaju korist od nuklearne energije, bi se koristio za sufinanciranje izgradnje zida. Predviđaju i mogućnost ugradnje postrojenja koje bi pretvaralo nuklearni otpad u energiju.

Prototipovi zida izgradit će se na petstotinjak metara dužine uz granicu, iako konkretna pozicija njihove izgradnje još nije objavljena. Na natječaj se prijavilo više od 200 tvrtki.

Autor: Tribun