Stvorena nova imigrantska ruta kroz BiH

Nova balkanska ruta za imigrante otvorila se kroz prostor Bosne i Hercegovine, od Grčke kroz Albaniju i Crnu Goru, do hercegovačkih dijelova BiH.

Prema podacima bosanskih vlasti, od početka godine 700 imigranata ušlo je u zemlju ilegalno, a još 800 ih je zaustavljeno na granici. Trenutno se u toj zemlji prema procjenama vlasti nalazi oko 1.500 ilegalnih imigranata. Većina njih predstavljaju se kao Sirijci, Pakistanci, Libijci i Afganistanci. Lokalne vlasti strahuju da bi dolazak toplijih dana mogao naznačiti značajnije povećanje broja prelazaka granice.

Mi nemamo kapaciteta za prihvat tisuća izbjeglica…. iako oni ne žele ostati u Bosni, žele krenuti dalje“, izjavio je premijer Denis Zvizdić.

Šef organizacije Liječnici bez granica za područje Balkana Stephane Moissaing odbacuje strah od mogućeg ponavljanja krize iz 2015. godine. No isto tako, upozorava da bi bosanske vlasti trebale „humano upravljati situacijom koja se ne smije pretvoriti u humanitarnu krizu“.

Prema riječima ministra sigurnosti Dragana Mektića, situacija bi se „mogla zakomplicirati“, s obziom da se na potezu između Grčke i BiH nalazi 45.000 do 50.000 imigranata, od kojih bi mnogi mogli okušati sreću upravom prolazom kroz Bosnu i Hercegovinu.

Granica s Hrvatskom, kao jedinom susjednom zemljom u EU, dugačka je preko 1.000 kilometara, a Sarajevo na raspolaganju ima samo 2.000 pograničnih policajaca. Ograde i pojačano osiguranje postoji prema granici sa Srbijom, još od imigrantske krize 2015. godine, a iste mjere mogle bi biti primjenjene i na hrvatsku granicu ukoliko bude potrebe.

Nidžara Ahmetašević, aktivistica koja radi s imigrantima u Sarajevu, smatra da je broj imigranata u toj zemlji barem dvostruko veći od službenog. Ona kaže da se zbog neadekvatne pogranične kontrole i imigranata koji odbacuju svoje dokumente, ili ih nemaju, službenim podacima ne može vjerovati.

IZVOREuractiv