“Out of Africa” teorija se još jednom pokazala pogrešnom

Out of Africa“ teorija postanka čovječanstva još jednom se pokazala pogrešnom, ovaj puta njen krvnik je Ötzi, europska najstarija ljudska mumija, pronađena 1991. godine u ledenom glečeru, ili točnije rečeno krivac je bakterija pronađena u mumijinom tijelu.

Prema „Out of Africa“ teoriji, svi ljudi potekli su migracijama iz Afrike unazad 65.000 godina. Povijest ove bakterije u poveznici je s povjesti obitelji, jer se ona prenosi u obitelji kroz generacije. Znanstvenici su oduvijek sumnjali da su izvorno postojale dvije vrste bakterije Helicobacter pylori, afrička i azijska vrsta.

Prema teoriji nastanka ljudske vrste u Africi, pretpostavljalo se da je europska varijanta bakterije Helicobacter pylori nastala nakon migracije i da se sastoji od kombinacije afričke i azijske vrste. Stoga se očekivalo da će bakterija pronađena u Ötziju biti ista kao bakterije koje se nalaze u modernih europljana, međutim nije.

Pretpostavljali smo da ćemo pronaći istu bakteriju kao i u modernih europljana danas, međutim ispostavilo se da se radi o bakteriji koju danas uglavnom nalazimo u središnjoj i jugoistočnoj Aziji. Križanje dviju vrsta bakterija, afričke i azijske, moglo se odigrati samo u nekom periodu nakon što je Ötzi živio, što dokazuje da je naseljavanje u Europi bilo kompliciranije pitanje nego što se to prije mislilo“, kazao je Frank Maixner, mikrobiolog.

To u biti znači da se populacija ranih europljana ne uklapa u vremenski slijed koji predlaže „Out of Africa“ teorija. Mnogi znanstvenici, primjerice, zagovaraju multiregionalnu teoriju postanka čovječanstva, objašnjavajući kako genetske i fizičke razlike među rasama ukazuju na to da su se različite ljudske rase razvijale odvojeno u zemljopisno odvojenim područjima na više lokacija, a ne samo u Africi.

Takozvana „Out of Africa“ teorija je postala popularna među politički korektnim elitama ne zato jer je bolje dokazana od drugih, već zato jer im koristi u njihove političke svrhe promicanja egalitarističke ideologije jednakosti na kojoj počiva današnji liberalizam.

Izvor: EURAC