Ove godine zabilježen najveći priljev ilegalnih imigranata u Europu od 2016. godine

Foto: Costas Metaxakis / AFP

U 2022. zabilježen je najveći broj ilegalnih ulazaka u Europsku uniju od vrhunca migrantske krize 2015.-2016., pored vala milijuna ukrajinskih izbjeglica koji su bježali od sukoba svoje zemlje s Rusijom.

Frontex, granična agencija Europske unije, u prosincu je objavila brojke koje pokazuju broj migranata koji su ilegalno stigli u Europsku uniju u prvih jedanaest mjeseci ove godine, navodeći da je preko 308.000 neukrajinskih imigranata otkriveno kako prelaze granicu, najveći broj od 2016.

Ipak, usprkos rastućem broju dolazaka raznim tajnim migrantskim rutama, ova je kriza dobila daleko manju pozornost medija od porasta 2015.-16., što sugerira da su europski narodi možda bili ometeni stradanjem ukrajinskih izbjeglica ili da su se europske vlade više trudile apsorbirati imigrante i držati ih podalje od javnosti.

Postoji nekoliko glavnih migrantskih ruta prema Europi, ali daleko najviše aktivnosti u 2022. bila je zapadnobalkanska ruta, koja je služila kao glavna migrantska ruta tijekom migrantske krize 2015.-2016.

Prema podacima Frontexa, 139.525 migranata otkriveno je u ilegalnom ulasku u Europsku uniju balkanskom rutom u prvih jedanaest mjeseci 2022., što je povećanje od 152 posto u usporedbi s 2021., pri čemu se u studenom udvostručio ulazak u odnosu na studeni 2022. prošle godine.

“Održivi migracijski pritisak na zapadnobalkanskoj ruti može se pripisati ponovljenim pokušajima migranata da prijeđu granicu koji su već prisutni u regiji i činjenici da neki migranti zlorabe bezvizni pristup regiji kako bi se približili vanjskim granicama EU. Krajem studenoga Srbija je ograničila svoj vizni režim čime se očekuje smanjenje broja ilegalnih prelazaka”, priopćio je Frontex.

Učinci porasta vidljivi su u mnogim zemljama duž te rute, poput Češke, koja je izvijestila o porastu ilegalnih dolazaka od 1.200 posto u listopadu, dok je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan pozvao Europsku uniju da učini više u borbi protiv s tekućom krizom.

Iza Balkanske rute, središnji Mediteran je ove godine imao najveći priljev imigranata, prošavši 100.000 ilegalnih ulazaka u Italiju u prosincu, prema statistici talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, prvi put da je takav broj zabilježen od 2017.

Velika većina dolazaka u Italiju bila je preko Sredozemnog mora brodom, a više od 10.000 stiglo je uz pomoć nevladinih organizacija takozvanim taksijima za migrante koji su kupili imigrante uz obalu Sjeverne Afrike. Aktivnosti nevladinih organizacija Frontex je opisao kao faktor privlačenja, koji tvrdi da aktivnosti nevladinih organizacija povećavaju šanse da imigranti pokušaju krenuti na često opasno putovanje.