Ovisnici će imati pristup besplatnom heroinu do tri puta dnevno u skladu s novim programom za licenciranje prvih „prostorija za šut“ u Velikoj Britaniji, gdje korisnici mogu sigurno ubrizgati heroin.

Britanska vlada je početkom ovog mjeseca odobrila dozvolu za domove zdravlja u gradu Cleveland koji će od jeseni biti otvoreni sedam dana u tjednu, prenosi The Times. Tamo će si ovisnici o drogama moći sami ubrizgavati heroin pod nadzorom zdravstvenog djelatnika.

Program vodi policija, a liječnici kažu da će medicinski heroin biti posljednji pokušaj pomoći da se teški ovisnici skinu s droge. Planirani program će porezne obveznike koštati navodno 12.000 funti (96.370 kuna) godišnje za svakog ovisnika, ali će navodno pomoći „spasiti živote, uštedjeti novac i smanjiti kriminal“, izjavio je policijski službenik Clevelanda Barry Coppinger.

Zakon i dalje nalaže da je svatko tko posjeduje heroin, bez dozvole, suočen s kaznom zatvora do sedam godina.

Sličan program se provodi i drugdje, s otprilike 90 takvih centara širom svijeta, u Europi, Kanadi i Australiji i SAD-u.

Dokazano je da centri smanjuju prijenos HIV-a i stope predoziranja. Međutim, kritičari izražavaju zabrinutost da sustav zapravo mami ovisnike i čini ih ovisnima o heroinu.

Dok se pristaše nadaju da će nadzirani centri za ubrizgavanje heroina moći slijediti zacrtani put koji su postavili šire prihvaćeni programi razmjene igala, prva prepreka je legaliziranje postupanja s drogom od strane određenih ljudi.