Prema podacima nadležnih službi, u Hrvatskoj više od milijun i pol ljudi spada u rizičnu skupinu za razvoj težih komplikacija uslijed oboljenja od COVID-19, a od tog broja, više od milijun građana ima visoki rizik razvoja teških oblika bolesti.

Shodno tome razrađen je plan po kojem bi se trebale definirati prioritetne skupine za cjepljenje. Prioritetne skupine trenutno obuhvaćaju zdravstveno osoblje, korisnike i djelatnike domova za starije i nemoćne osobe, ali i drugih ustanova socijalne skrbi. Potom na red dolaze osobe starije od 80 godina, a zatim one u dobnim skupinama od 75 do 79 godina, od 70 do 74, od 65 do 69, a potom odrasle osobe mlađe od 60 godina s visokim ili umjerenim rizikom od zaraze te ostali, u koje spadaju, primjerice, i zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova ili sveučilišta.

Tu su također i posebno ranjive skupine s postojećim oboljenjima i narušenim imunitetom. Među njima se nalaze osobe s transplantiranim tkivima ili organima, hematološki ili maligni bolesnici, neurološki bolesnici, oboljeli od kroničnih bolesti bubrega, pluća ili jetre, cerebrovaskularni bolesnici i pretile osobe. Početak cijepljenja protiv COVID-19 predviđen je za sredinu mjeseca siječnja iduće godine.