Pacijent kojem je presađeno svinjsko srce preminuo nakon dva mjeseca

Prva osoba kojoj je presađeno srce od svinje preminula je dva mjeseca nakon revolucionarne operacije, objavio je u srijedu Medicinski centar Sveučilišta Maryland.

Stanje Davida Bennetta počelo se pogoršavati prije nekoliko dana, otkrili su liječnici, iako uzrok smrti još nije poznat.

57-godišnjak je operiran u siječnju nakon što je patio od terminalne srčane bolesti, a njegova obitelj je prethodno kazala da je postupak bio posljednji izbor za spašavanje Bennettova života.

Ova transplantacija organa je po prvi put pokazala da genetski modificirano životinjsko srce može funkcionirati kao ljudsko srce bez neposrednog odbacivanja od strane tijela“, rekli su liječnici u ustanovi u Marylandu u vrijeme operacije.

Medicinski stručnjak koji je izvršio transplantaciju opisao ju je nakon zahvata kao revolucionarnu operaciju koja dovodi društvo jedan korak bliže rješavanju krize nedostatka organa.

Prijašnji pokušaji takvih transplantacija propali su uglavnom zato što su tijela primatelja odbacila životinjski organ. Procedura u Marylandu bila je drugačija, jer je svinja bila genetski modificirana kako bi se uklonili geni životinje kako bi se pokušalo dopustiti tijelu da prihvati organ.