Pakistan: Otac sebe pomilovao u presudi zbog ubojstva vlastite kćeri

5807c7d6c36188995e8b45b6

Pakistanac koji je ubio svoju kćer i njenog dečka, kako bi „spasio čast obitelji“, oslobođen je optužbe na sudu nakon što je sam sebi oprostio zločin.

Kiran Bibi i njezin dečko Ghulam Abbas, ubijeni su 2014. godine od strane Faqeer Muhammada, njenog oca. Žrtvini brat i rođak optuženi su kao suučesnici u zločinu.

Prema novom zakonu, pojedinci koji budu proglašeni krivim zbog ubojstva iz časti, trebali bi služiti doživotnu kaznu zatvora, no međutim, zbog toga što je ovaj zločin počinjen prije donošenja novog zakona, otac djevojke, koji je ujedno i ubojica, oprostio je sam sebi i time se spasio zatvorske kazne.

Naime, članovi obitelji ubijene imaju pravo oprostiti ubojstvo, te u tom slučaju ubojica može izbjeći zatvorsku kaznu. Prema novom zakonu, time će se moći izbjeći samo smrtna kazna.

S obzirom da je ubojica u ovom slučaju ujedno i otac ubijene, te njen skrbnik, on je sam sebi oprostio na sudu to zlodjelo, te je time sam sebe oslobodio optužbe.

Njegova žena Bushra Bibi i njihov drugi sin, također su podnijeli zahtjev za oprostom svima koji su usdjelovali u ubojstvu, što je sud prihvatio kao pravovaljani zahtjev.

toybox1

U izjavi Faqeer Muhammada, oca i ujedno ubojice kćeri, stoji sljedeće:

Preminula, Kiran Bibi, je moja kćer. Bila je neudana u vrijeme ubojstva. Nema drugih skrbnika osim mene i njezine majke, Bushre Bibi. Oprostio sam optuženima u ime Alaha, te nemam primjedbi na njihovo oslobađanje. Također se odričem prva na osvetu.

Samim time, Faqeer je uspio izbjeći zatvorsku kaznu. Obitelj njezinog dečka, Ghulam Abbasa, također je potpisala izjavu kojom oprašta ubojicama. Unatoč tome što je tužiteljstvo prigovorilo da imaju dokaze protiv okrivljenih, sud je odbacio optužbu i zaključio postupak.

Komentirajući oslobađajuču presudu, tužitelj Muhammad Qasim je izjavio:

Zapanjujuće je da okrivljenik može sam sebi oprostiti ubojstvo, to je ništa drugo nego šala na račun zakona.

Izvor: RT