Pakistanski migrant optužen je za vandalizam nakon što divljao u bazilici Saint-Denis, domu grobova mnogih francuskih kraljeva, uključujući Charlesa Martela.

Muškarac pakistanskog podrijetla, koji je stigao u Francusku prije samo dva mjeseca, naći će se na sudu sljedećeg mjeseca u Bobignyju, pod optužbom za izazivanje teške materijalne štete na orguljama bazilike, kao i zbog razbijanja mozaika na prozorima, izvješćuje Le Parisien.

Tijekom prvog saslušanja, 41-godišnji Pakistanac, koji ne govori francuski jezik, rekao je preko prevoditelja: „Ne znam kako sam povezan s ovim slučajem.

Na pitanje bi li htio imati vremena za pripremu obrane, rekao je sudu da ne razumije francuski pravosudni sustav.

Prema sudu, Pakistanac je već bio optužen za vandalizam u veljači i da su forenzičari pronašli njegov DNK u bazilici, što je i dovelo do njegova uhićenja.

Pakistanac tvrdi da ne poznaje sudski proces što je prisilio suca da postavi pitanje pokušava li namjerno ne razumjeti što se događa. Zbog toga je sudac odgodio suđenje do 10. svibnja i naložio psihijatrijsku procjenu pakistanskog državljana.

Kada se događaj dogodio u ožujku, Saadia Tamelikecht, voditeljica odjela za arhitekturu i baštinu rekla je kako su orgulje teško oštećene u napadu.

Vandalski čin Pakistanca uslijedio je tek nešto više od godinu dana nakon što su pro-imigrantski nasilnici zajedno s ilegalnim migrantima upali u baziliku u znak prosvjeda protiv reformi francuske vlade prema zakonima o azilu.