Palestina se povlači iz svih sporazuma s Izraelom i SAD-om, kaže Mahmoud Abbas

Palestinian President Mahmoud Abbas speaks after a meeting of the Palestinian leadership in the West Bank city of Ramallah. Tuesday, Jan. 22, 2020. President Abbas said "a thousand no's" Tuesday to the Mideast peace plan announced by President Donald Trump, which strongly favors Israel. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas najavio je da će njegova zemlja prekinuti sve aranžmane s Izraelom i SAD-om u svjetlu planova izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji.

Organizacija za oslobađanje Palestine i Država Palestina oslobođene su od danas svih sporazuma i sporazuma s američkom i izraelskom vladom i svih obveza utemeljenih na tim razumijevanjima i sporazumima, uključujući sigurnosne“, rekao je predsjednik na sastanku vodstva u Ramallahu.

Oglas:

         

Najava je došla kao odgovor na planove Netanyahua za aneksiranje ilegalnih židovskih naselja na Zapadnoj obali, koja su navedena u pro-izraelskom planu nazvan „Posao stoljeća“ koji je predložio američki predsjednik Donald Trump u siječnju.

Abbas je jasno rekao da Izrael vidi kao „okupatorsku vlast“ kada je riječ o Zapadnoj obali.

Izraelsko okupacijsko tijelo sada mora izvršavati sve svoje obveze kao okupacijska sila palestinskih zemalja. Ona mora snositi sve posljedice, a međunarodno humanitarno pravo i Ženevska konvencija također nameću okupacijskom tijelu odgovornost da se brine za stanovnike pod okupacijom,“ rekao je Abbas.

Ugovori koje Palestinska uprava sada smatra ništavnim uključuju Sporazum iz Osla (1993), Sporazum iz Hebrona (1997) i Sporazum iz Wye Rivera (1998), kojima su uspostavljeni sigurnosni parametri između Palestinske uprave i Izraela na Zapadnoj obali.

Abbas je podjednako optuživao SAD, nazivajući ga „ključnim partnerom“ Izraela i rekao kako on Trumpovoj administraciji pripisuje „punu odgovornost“ za „okupaciju palestinskog naroda“.

SAD podržavaju izraelske planove za aneksiju. Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je prošlog mjeseca da je „u konačnici“ to odluka Izraela, ali će se američki čelnici „privatno“ konzultirati s izraelskom vladom ako se plan nastavi.

Trumpov predloženi sporazum kojim se Palestincima daje uvjetna neovisnost oštro je kritiziran zbog favoriziranja Izraela, Palestina ga je odbila zajedno s drugim arapskim i europskim zemljama. Plan uključuje teritorijalne promjene u korist Izraela u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, koje je Jordan pripojio 1949., a Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Abbas je prethodno odbio ugovor rekavši Trumpu: „Naša prava nisu na prodaju.