Palestinski čelnik poručio: „Izrael je počinio 50 holokausta“

Čelnik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas rekao je Nijemcima u utorak, u nazočnosti kancelara Olafa Scholza, da je Izrael počinio “50 holokausta”.

Navodno šokantna primjedba došla je na tiskovnoj konferenciji u samom uredu, nakon što ga je novinar upitao o 50. godišnjici otmice izraelskih olimpijaca u Münchenu sljedeći mjesec.

Godine 1972. palestinski teroristi iz skupine Crni rujan, koja je bila povezana s Abbasovom vladajućom strankom Fatah, provalili su u olimpijsko selo u kojem su boravili izraelski sportaši, ubili dvojicu, a druge uzeli za taoce. Zatražili su oslobađanje 234 Palestinca u izraelskim zatvorima, kao i članova njemačke ljevičarske terorističke skupine Baader Meinhoff, koji su držani u njemačkim zatvorima.

Ostalih jedanaest talaca i jedan policajac ubijeni su tijekom neuspjelog pokušaja spašavanja zapadnonjemačke policije.

Upitan namjerava li se kao palestinski čelnik ispričati Izraelu i Njemačkoj za napad uoči 50. obljetnice, Abbas je umjesto toga odgovorio citirajući navode o zločinima koje je Izrael počinio od 1947. godine.

“Ako želimo prijeći preko prošlosti, samo naprijed”, rekao je novinarima Abbas, koji je govorio arapski.

“Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio… 50 pokolja, 50 pokolja, 50 holokausta”, rekao je, pazeći da zadnju riječ izgovori na engleskom.

Scholza, koji je kasnije izrazio žaljenje zbog Abbasove izjave, kritiziraju njemački mediji jer to nije učinio u stvarnom vremenu.

U Njemačkoj se naime termin holokaust ne može zakonski koristiti osim u kontekstu stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu.