Panika i medijska hajka zbog transparenta na kojem piše „U redu je biti bijelac“

Foto: Tristan Lavalette

Australska policija istražuje „slučaj“ gdje su tri muškarca na tribinama stadiona za kriket izvjesili transparent na kojem je pisalo IT’S OK TO BE WHITE (U redu je biti bijelac). Transparent se nekoliko minuta nalazio obješen na tribinama, nakon čega ga je uklonilo osiguranje objekta, a trojac je izbačen sa stadiona.

Glasnogovornik policije izjavio je da se „incident još istražuje“. Kriket savez Australije (CA) izdao je upozorenje muškarcima, iako im za sada nije zabranjem pristup budućim natjecanjima. CA poručuje da ima politiku „nulte tolerancije prema rasnom zlostavljanju“.

Tri osobe odmah su udaljene sa stadiona te im je izdano prvo i posljednje upozorenje s naše strane. Cricket Australia ima politiku nulte tolerancije prema iskazivanju nedruštvenog ponašanja, što uključuje i rasno zlostavljanje.“

Naša poruka gledateljima je da ako iskazujete nedruštveno ponašanje biti ćete udaljeni i riskirate da vam bude zabranjeno prisustvovati našim natjecanjima. Pozivamo svih koji svjedoče takvom ponašanju na našim utakmicama, da odmah o tome obavijeste osiguranje.

Ministar sporta savezne države Zapadna Australija, Mick Murray, kazao je da mu je drago što su „izgrednici“ udaljeni s tribina.

Iako ne vjerujem da ovim ljudima treba pridavati više pažnje, jasno je da u sportu nema mjesta rasizmu, kao ni igdje drugdje. Sport bi trebao biti faktor ujedinjavanja, stoga mi je drago da su ove osobe odmah udaljene sa stadiona.

Nitko doduše nije objasnio, ni policija, ni Cricket Australia, pa čak niti mediji koji su zdušno prenijeli ovu „skandaloznu“ vijest, na koji način izjava „U redu je biti bijelac“ predstavlja rasno zlostavljanje, nedruštveno ponašanje, ili uostalom bilo što loše u bilo kojem kontekstu. Jedini zaključak jest taj da svi oni smatraju kako je biti bijelac nešto doista loše, te da mi bijelci kao takvi očito ne bismo smjeli postojati.

Australski Senat izglasao da „nije u redu biti bijelac“

Ovo je već drugi put u posljednje vrijeme da je geslo IT’S OK TO BE WHITE izazvalo zbrku u Australiji. Nedavno je u australskom parlamentu odbačena inicijativa zastupnice Pauline Henson da se parlament deklarativno izjasni da je doista u redi biti bijelac, te je također senatore zatražila da priznaju „žalostan porast anti-bjelačkog rasizma i napada na zapadnu civilizaciju.“