Prestižni britanski događaj dodjele filmskih nagrada imao je raznolik skup nominiranih, s pripadnicima etničkih manjina koji su zauzeli gotovo 40% glumačkih mjesta u užem izboru.

No unatoč tome, svih 49 pobjednika u svim kategorijama bili su bijelci.

Marcus Ryder, direktor konzultantskog odjela Centra za medijsku raznolikost Sir Lenny Henry, rekao je da su rezultati “prilično depresivni” i pokazuju da nije bilo “bitne promjene” u proteklom desetljeću.

Prije deset godina, 2013., upozorili smo na razočaravajuće rezultate dodjele nagrada gdje su svi pobjednici bili bijelci.

“I deprimirajuće, unatoč velikoj reviziji, o kojoj smo konzultirani ja i mnogi drugi ljudi iz industrije i koja je rezultirala sa 120 promjena u procesima dodjele Bafta nagrade, 1000 novih članova iz nedovoljno zastupljenih skupina itd., krajnji rezultat je da nema bitne promjene .”

Fokus ne bi trebao biti na ceremonijama kao što je Bafta, rekao je, koje su “samo vrh ledenog brijega” šire filmske industrije koja “pati od sustavnog rasizma”.

Filmska i TV kritičarka i članica žirija za kratke filmove Ashanti Omkar rekla je da se osjećala “prilično slomljeno” nakon što je gledala ceremoniju i vidjela grupnu fotografiju pobjednika.