Pankratija je u staroj Grčkoj bila olimpijska verzija današnjih MMA borbi, te je ujedno jedina olimpijska disciplina koja nije ponovno uvedena u moderne Olimpijske igre 1896. godine.

Ako postoji ijedna borilačka disciplina iz Starog vijeka koja sliči današnjim MMA borbama, to je onda svakako bila grčka borilačka vještina pankratija. Kao borilački sport, panratija je uvedena u grčke olimpijske igre 684. godine prije nove ere, a pravila je bilo vrlo malo.

Borci su smjeli koristiti sve tehnike iz boksa i hrvanja, uključujući udaranje nogom i gušenje. Ugrizi i kopanje očiju bili su jedini potezi koji nisu bili dopušteni, osim u Sparti. Prevedeno sa grčkog jezika, pankratija znači „sva moć“, „pan“ znači „sve“, dok „kratos“ znači „snaga i moć“.

Prema grčkoj mitologiji, Heraklo i Tezej, dva najpoznatija grčka junaka, izumila su pakratiju na temelju iskustva borbi sa svojim neprijateljima. Prema mitu, Tezej je zahvaljujući svojem znanju pankratije pobjedio Minotaura u Labirintu. U početku je pankratija bila poznata i pod imenom „Pammachon“, što znači „totalna borba“.

Većina povjesničara slaže se da se pankratija razvila kao borilačka disciplina u sedmom stoljeću prije nove ere. Kao natjecateljski sport, pankratija je koristila tehnike boksa i hrvanja, no ono što ju je činilo posebnom su bili dodatni elementi poputa udaranja nogom. Najčešće je pobjednik odlučivan na tlu, gdje su se tehnike gušenja i imobilizacije protivnika slobodno manifestirale.

Borba bi trajala do predaje jednog od boraca, što bi poraženi obično signalizirao podizanjem kažiprsta. U određenim slučajevima, suci su prekidali borbu i proglašavali pobjednika.

Nakon Grka, i Rimljani su prihvatili pankratiju kao borilačku disciplinu. Prakticiranje ove borilačke vještine ukinuto je pod kršćanskim carem Teodozijem, zajedno sa gladijatorskim borbama i mnogim poganskim običajima.

Ova ekstremna disciplina prakticirala se u Grčkoj i Rimu više od tisuću godina. Međutim, dolaskom modernih Olimpijskih igara 1896. godine, pankratija je bila jedina stara olimpijska disciplina koja nije ponovno oživljena kao olimpijski sport.

Autor: Ivica Mandekić