Već gotovo dvije godine slušamo raznorazne infantilne optužbe o „ruskoj umiješanosti“ u američke predsjedničke izbore 2016. godine, temeljene na tvrdnjama da su ruski hakeri napali kampanju Hillary Clinton, te da je nekolicina „lažnih vijesti“ na društvenim mrežama nekako igrala ključnu ulogu u utjecaju na izborni ishod.

No, jedna druga priča, o ponešto direktnijem stranom utjecaju na američke izbore, konkretno financiranje jednog od kandidata, u potpunosti je ignorirana od strane medija.

U svojoj knjizi Diktator papa, katolički povjesničar Henry Sire (koristeći pseudonim Marcantonio Colonna), navodi da je Papa Franjo financirao kampanju Hillary Clinton s resursima Katoličke crkve, preko fondova namijenjenih za dobrotvorne donacije.

Oni kojima je šokantno da se Papu Franju opisuje kao diktatora neće se doduše dvoumiti oko činjenice da je on najviše politički orjentiran papa u posljednjih nekoliko stoljeća. Ova karakterizacija ne dolazi samo od strane njegovih protivnika, već i od njegovih najvjernijih sljedbenika.

Moramo shvatiti da njegova vodilja i njegova glavna briga nisu vođenje crkve, već ambicija da se postavi kao politički svjetski vođa. Franjo je naglašavao ‘dekadenciju’ Europe, koju bi trebala kroz svoj utjecaj u crkvi iskoristiti Južna Amerika, koja bi se ujedinjenim snagama trebala nadmetati s imperijalističkom dominacijom SAD-a.

To je bio i razlog postavljanja kardinala Parolina kao državnog tajnika Vatikana, koji je do tada bio papinski nuncij u Meksiku i Venecueli, a čija je zadaća bila objediniti kontinent pod pokroviteljstvom Svete stolice.

No, imidž Pape Franje, koji je imao priliku da se ustoliči kao moralni vođa kontinenta, je brzo utonuo u krizu, unatoč izvanrednom radu Parolina. Na Kubi je vatikanski utjecaj sve slabiji, u Kolumbiji je mirovni sporazum propao zbog sabotaže tamošnjih protestanata, u Venecueli se pak sve političke strane slažu da su mirotvorska nastojanja Vatikana situaciju dodatno pogoršala, te konačno u Brazilu, nakon uspjeha svjetskog dana mladih, Rio de Janeiro ima gradonačelnika protestanta, anti-katolika, kritičara episkopalne konferencije.

Izbor Donalda Trumpa srušio je pretpostavke na kojima se temeljila Franjina politička strategija. Njegov plan ovisio je o tome da u Bijeloj kući sjedi liberalni predsjednik, a nikako osoba koja želi sagraditi zid na granici s Meksikom. Upravo zato se Franjo uzdao u pobjedu Clinton.

Njegovo uski krug suradnika, a ponajprije kardinal Parolin, kazali su mu da Trump nema šanse da pobjedi na izborima, te je Franjo naredio financiranje predsjedničke kampanje Hillary Clinton.  

Franjo je također osobno javno iskazao podršku Hillary Clinton, optužujući Trumpa da nije kršćanin. Kad je Trump pobijedio, Franjo je bio bijesan na svoje savjetnike. to bi mogao biti jedan od razloga zašto je Parolin izgubio papino povjerenje; pokazao se neučinkovit u predviđanju političkog ishoda u SAD-u, kao i u ostvarenju zadanih ciljeva u Južnoj Americi.