Papa Franjo osudio je antisemitizam u srijedu, govoreći mnoštvu na Trgu svetog Petra da progon židovskog naroda nije ni ljudski ni kršćanski. Istovremeno, progon Palestinaca i konstantne moralne ucjene nežidova, izostavljeni su kao očito nebitni.

Osvrćući se na jednu od biblijskih bajki o protjerivanju Židova, papa je prekinuo svoje tjedno obraćanje javnosti kako bi održao govor o antisemitizmu, zaboravljajući pritom da antisemitizam ima svoje uzroke.

Židovski je narod toliko stradao u povijesti“, započeo je Franjo. „Protjerani su, progonjeni … A, u prošlom stoljeću, vidjeli smo toliko mnogo, toliko brutalnosti prema židovskom narodu i svi smo bili uvjereni da je to gotovo.

Ali danas je običaj proganjanja Židova ovdje i ondje ponovno pojavljuje“, rekao je. „Braćo i sestre, to nije ni ljudski ni kršćanski. Židovi su naša braća i sestre! I oni se ne smiju progoniti.

Ovo nije prvi put da se papa Franjo stao na stranu naroda čiji se određeni dio egocentrično uzdiže iznad drugih te sustavno sudjeluje u provođenju nečovječnih djela.

Prošlog ožujka papa je rekao kako je duboko zabrinut zbog porasta antisemitizma u određenim dijelovima svijeta i pozvao kršćane da se suprotstave progonu Židova.

Za kršćanina, rekao je papa, „svaki oblik antisemitizma je odbacivanje vlastitog podrijetla, potpuna suprotnost,

Također je potaknuo Židove i kršćane da se udube u svoje zajedničke korijene kako bi pružili jedinstveno svjedočanstvo sekularnom svijetu.

U vrijeme kada je Zapad izložen depersonalizirajućem sekularizmu, na vjernike pada da jedni druge traže i surađuju u tome da božanska ljubav postane vidljivija za čovječanstvo; i provoditi konkretne geste bliskosti kako bi se suprotstavilo rastu ravnodušnosti“, rekao je.