Papa Franjo osudio je u petak korištenje bodljikave žice za zadržavanje migranata kao “oblik mržnje”, inzistirajući da je Zapad odgovoran za “univerzalno porobljavanje” migranata.

Ponegdje se postavlja „bodljikava žica kako bi se spriječio ulazak izbjeglica, onih koji dolaze u potrazi za slobodom, hranom, pomoći, bratstvom, radošću, onih koji bježe od mržnje, a onda se nađu suočeni s oblikom mržnje koji se zove bodljikava žica, ” rekao je papa tijekom susreta s migrantima tijekom svog posjeta otočkoj državi Cipru.

Gledajući vas, mislim na “sve one ljude koji su se morali vratiti jer su bili protjerani i završili u koncentracijskim logorima, pravim koncentracijskim logorima, gdje su žene prodane, a muškarci mučeni i porobljeni”, rekao im je, inzistirajući da takvi užasi proizlaze iz ravnodušnosti Zapada.

“Vidim sve one ljude koji su oteti, prodani, iskorištavani… i koji su još uvijek na putu, ne znamo kamo”, rekao je Papa. “Govorimo o ropstvu, o sveopćem ropstvu. Vidimo što se događa, a najgore je što smo se navikli.”

“Zgroženi smo kada čitamo priče o koncentracijskim logorima prošlog stoljeća, one o nacistima ili Staljinovim logorima, i kažemo: ‘Kako se to moglo dogoditi?’ Braćo i sestre, to se događa danas, na našim granicama!”, rekao je.

“Vidio sam neka snimljena svjedočanstva o tome: mjesta mučenja i trgovine ljudima”, nastavio je. “Sve ovo govorim jer je moja odgovornost pomoći ljudima da otvore oči za ovu stvarnost. Prisilne migracije nisu neka vrsta ‘turizma’!”

“Ovo je današnji rat: patnja naše braće i sestara koju ne možemo preći u tišini”, rekao je Franjo.

“I svi oni koji su odbijeni i završili u koncentracijskim logorima, pravim mjestima mučenja i porobljavanja”, rekao je. “Takva je priča o ovoj razvijenoj civilizaciji koju zovemo Zapad.”

“Oprostite ako sam govorio o stvarima onakvima kakve stvarno jesu, ali ne možemo šutjeti i gledati ovu kulturu ravnodušnosti”, izjavio je.

Koristeći više teološki jezik, papa je rekao da se Isus Krist identificira s današnjim migrantima, dok Bog sanja o svijetu bez zidova.