Papa Franjo: Grijeh je ne moliti se za svoje vladare

Foto: Reuters / Danish Ismail

Kršćani imaju obvezu pred Bogom moliti se za svoje vladare, a vladari imaju obvezu tražiti Boga milost kako bi pravedno služili svojem narodu“, rekao je papa Franjo.

Papa je rekao da je grijeh ne moliti se za svoje vladare, jer njima je potrebna milost i mudrost božja.

Nismo dovoljno svjesni odgovornosti da molimo za političare. Kad oni koji nas vode učine nešto što nam se ne sviđa, govorimo loše stvari, a kad čine ono što nam se sviđa, hvalimo ih. Ali ostavljamo ih same, sa svojim strankama, da donose ispravne odluke u parlamentu. Ne možemo političare koji nas vode ostaviti same, moramo ih popratiti molitvom.

Papa kaže da je pogrešno tješiti se da naša dužnost završava glasačkom dužnošću. Čak i oni koji se protive izabranim političarima, ili im se ne sviđaju njihovi postupci, trebali bi moliti za njih, tim više, kaže papa. Štoviše, još i naglašava: „Morate vršiti pokoru za one koji vladaju nad vama.

Tražim od svih vas da uzmete pet minuta vremena i zapitate se, molite li se za svoje vladare? Molite li se za sve vladare?

Papa je također pozvao sve kršćane da preispitaju svoju savjest, te da ako se nisu molili za svoje vladare, trebali bi to spomenuti prilikom ispovjedi jer „ne moliti se za vladajuće političare je grijeh“.

Papa je također zatražio od političara da se mole Bogu i traže ga da im da snage i mudrosti koja im je potrebna da bi pravedno vladali.

Oni koji obnašaju vlast moraju znati da je nečija moć veća od njihove. A tko ima veću moć od vladara? Ljudi koji su mu dali moć, i Bog, čija moć dolazi preko ljudi. Kad je vladar svjestan toga, on se moli.

Izvor: Breitbart