Papa Franjo u četvrtak je pozvao na „promjenu razmišljanja“ o imigraciji, inzistirajući kako imigranti nisu prijetnja društvu, već prije obogaćećnje koje bismo kao takvo trebali cijeniti.

U svojoj poruci povodom druge „Konferencije Sveta stolica-Meksiko o međunarodnoj migraciji“ u Vatikanu, papa je pohvalio rad „međunarodne zajednice“ po pitanju osiguravanja „sigurne migracije“ i prihvaćanja „izbjeglica“.

Podupirem vas u vašem radu i nastojanjima da podignete odgovornost za zajedničko globalno upravljanje međunarodnim migracijama u pogledu vrijednosti pravde, solidarnosti i suosjećanja,“ tvrdi papa.

Papa je pozvao i na promjenu mentaliteta i prioriteta.

To zahtijeva promjenu razmišljanja,“ kaže papa. „Moramo se odmaknuti od gledanja drugih kao na prijetnju našem komforu ka tome da ih vrednujemo kao osobe čije životno iskustvo i vrijednosti mogu jako doprinijeti obogaćenju našeg društva.

Da bi se to dogodilo, naša osnovni pristup mora biti da se susretnemo s drugima, da im ukažemo dobrodošlicu, da upoznamo i spoznamo njega ili nju,“ dodao je.

Papa je još dodao kako su imigranti „naša braća i sestre“ te da im je potrebna „kontinuirana zaštita“ budući da su „veoma ranjivi.

S obzirom da je papa „božji čovjek“, svi katolici trebali bi poslušati njegov savjet te otvoriti vrata svojih domova imigrantima. Oni će znati reći hvala, kao i svugdje u Europi.